Zdravlje

REAGUJTE DOK NIJE KASNO: Simptomi opasnih bolesti koje većina žena ignoriše, POSLJEDNJI SIMPTOM JE KOBAN!

Napisao H. H.

Ukoliko posjetite doktora čim primijetite neke zabrinjavajuće znakove na svom tijelu, postoji mogućnost da se bolesti uspješno izliječi.

Na primjer, osobe s dijagnozom raka dojke u ranoj fazi preživjele su u više od 90% slučajeva.

Obratite pažnju na ove simptome:

1. POJAČANO MOKRENJE

Šta to znači: Povećano uriniranje može biti znak problema s bubrezima ili mokračnim traktom. Može upućivati na hormonsku neravnotežu ili ukazati na to da nešto nije u redu s vaginalnom mikroflorom. Ako često urinate i brzo žednite, to može biti znak dijabetesa, prenosi “novi“.

Kako prepoznati da postoji problem: Smatra se da je normalno posjetiti kupaonicu od 4 do 10 puta dnevno ako pijete uobičajenu količinu vode. Ako primijetite da ste češće urinirali, posjetite liječnika opće prakse ili urologa.


2. IZNENADNI GUBITAK TEŽINE

Šta to znači: Nemojte biti previše sretni ako ste neočekivano izgubili nekoliko kilograma u kratkom vremenskom razdoblju. Ponekad, to može biti simptom Crohnove bolest, dijabetesa tipa 2, ili raka. U svakom slučaju, ovaj simptom znači da definitivno nešto nije uredu s tijelom.

Kako prepoznati da postoji problem: Ako ste izgubili 4 ili 5 kilograma u proteklih 6-12 mjeseci, a niste se bavili sportom ili promijenili prehranu, posjetite liječnika.

3. POJAČANA DLAKAVOST

Šta to znači: Prekomjerna dlakavost znači da ima previše muških hormona u tijelu. Promjene izgleda osobe nisu najgori dio ovoga – ovo stanje može dovesti do neplodnosti, poremećaja metabolizma ili čak povećanja rizika od raka dojke i bolesti endometrija.

Kako prepoznati da postoji problem: Nemojte odmah dizati paniku; prvo pogledajte ovaj grafikon. Reći će vam ako trebate vidjeti endokrinologa.

4. KRVARENJE NAKON MENOPAUZE

Šta to znači: Žene često primjećuju krv nakon menopauze. Ova krv može biti znak raka maternice, cervicitisa, mioma i drugih opasnih patoloških procesa.

Kako prepoznati da postoji problem: Žene koje uzimaju zamjensku hormonalnu terapiju mogu doživjeti nešto što izgleda kao menstruacija oko dvije godine nakon menopauze – to je normalno. U svim ostalim slučajevima trebate se posavjetovati s liječnikom. To je osobito opasno ako je prošla godine od zadnjeg razdoblja, a onda se ponovo javi nešto što izgleda kao normalna menstruacija.


5. BILO KAKVE PROMJENE NA GRUDIMA

Šta to znači: Prvi znakovi raka dojke mogu biti vrlo teško primijetni. Kada je u pitanju bol u grudima i limfnim čvorovima, može biti već kasno.

Kako prepoznati da postoji problem: Nemojte potcjenjivati učinkovitost jednostavnog promatranja sebe- to vam može pomoći da primijetite rak dojke u ranoj fazi. Pazite na bilo kakve promjene: crvenu ili naboranu kožu, ljuske i tako dalje. Što se tiče bolova u grudima, normalne su s vremena na vrijeme (osobito prije menstruacije), i općenito ukazuju na promjene u razini hormona.

6. NETIPIČAN SEKRET

Šta to znači: Vaše tijelo može imati neku vrstu upalnog procesa ili infekcije. Ima dosta razloga za to i trebate se posavjetovati s liječnikom čim primijetite da nešto nije u redu.

Kako prepoznati da postoji problem: Izlučevine ne bi trebale biti zelene ili imati neugodan miris. Normalno je da imate neke krvave izlučevine između razdoblja (otprilike 2 sedmice prije sljedećeg razdoblja).

7. OBILNE MENSTRUACIJE

Šta to znači: Razlozi mogu biti i vrlo jednostavni (nasljedni faktor, prilagodba klimi ili prekomjerno izlaganje u teretani) i vrlo ozbiljni (mioma maternice, disfunkcija štitnjače i endometrioze). Čak i ako ste uvjereni da je samo nasljedno, trebali biste vidjeti liječnika: obilne menstruacije mogu dovesti do anemije.

Kako prepoznati da nešto nije u redu: Teško je razumjeti je li vaš ciklus obilan ili ne, ali obično, ako menstruacija traje duže od 7 dana, to je zabrinjavajući znak, posebno ako je boja svijetlo crvena.

Uobičajeni period ciklusa traje od 21 do 35 dana, a najvažnija stvar je da bi trebao biti stabilan.

Nemojte se sramiti da posjetite ginekologa ili mamologa (zapravo, preporučljivo je da ih vidite 1-2 puta godišnje) i raspravljajte s njima o svemu što vas brine. Nema neugodnih pitanja kada je u pitanju zdravlje.

Komentari

komentara