Zdravlje

Bolje je spriječiti – Šest simptoma raka!

Napisao admin

Za većinu tumora važi ista stvar. Što se ranije maligna bolest otkrije i pravilno dijagnostikuje, to su veće šanse za izlječenjem.


Kašalj (foto: cure.ba)

Naučite kako da prepoznate moguće simptome raka kako biste se zaštitili na vrijeme. Naravno, moguće je da se radi o nekoj lakšoj bolesti ali važno je pravovremeno reagovati i odmah provjeriti u čemu je stvar.

Nadutost

 

Nadutost sigurno nije strana mnogim ženama, pogotovo u vrijeme oko menstruacije. No, ako ona ne nestane, nego se nastavi nekoliko nedjelja, moguće je da upućuje na rak jajnika. Drugi simptomi ove bolesti uključuju bol u stomaku i karlici, nagli osjećaj za mokrenjem, osjećaj jake sitosti, čak i kada ste jako malo jeli.

 

Promjene na bradavicama

 

Uz pupak, koji može da “gleda” prema unutra ili prema napolje, bradavice su još jedan dio ženskog tijela koji može da mijenja smjer. Ako su prije bile ispupčene, a nedavno su postale uvučene, ili obrnuto, obavezno se javite ljekaru. Ne mora nužno značiti rak dojke, ali bolje je biti siguran.

 

Neobično krvarenje

 

Krvarenje između dvije menstruacije ili nakon što je menopauza već nastupila predstavljaju neke od češćih znakova raka endometrijuma, iako ne nužno. Neobično krvarenje takođe podrazumijeva i krvarenje iz rektuma, koje može ukazivati na rak debelog crijeva. Krv u mokraći može da bude znak raka bešike ili bubrega.

 

Naglo mršavljenje

 

Neočekivano mršavljenje, kada ne držite dijetu ili ne vježbate više nego inače, može da bude signal za nekoliko zdravstvenih problema. Riječ je o gubitku nekoliko kilograma kroz razdoblje od mjesec ili više dana. Moguće je da je u potanju rak ili hipertiroidizam.

 

Povišena temperatura

 

Visoka temperatura kada nemate prehladu ili grip može da predstavlja opasan znak kojeg ne bi trebalo ignorisati. Groznica je signal da u tijelu postoji zapaljenje, a limfom i leukemija mogu započeti upravo ovako. Naravno, povišena temperatura je simptom bilo kakve bolesti ili upale, ali ako je uporna i bez propratnih simptoma trebala bi da se zabrinete.

 

Neprestan kašalj

 

Neprestan kašalj definisan je trajanjem od četiri do osam nedjelja ili duže, a ako je izostala prehlada, alergija i grip, moguće je da se radi o raku pluća. Ako pritom i pušite, znajte da ste izloženi povišenom riziku od ove maligne bolesti i da je vrijeme za posjetu ljekaru.

telegraf.rs

Komentari

komentara