Zdravlje

CRVENA HRANA OSTAVLJA DOKTORE BEZ POSLA: Spriječava upalne procese, čuva kosti, srce i vid!

Napisao A. K.

Počela je sezona crvenog voća!

Prodavnice su pune jagoda, trešanja, paradajza… Počela je sezona crvenog voća i povrća, koje nas, osim upadljive boje i prijatnog ukusa, privlači i zbog vitamina i minerala koji su neverovatno korisni za naš organizam

Sigurno obožavate trešnje, jagode, maline, ali i povrće poput paradajza i to je odlična vest. Pijace i prodavnice saada su pune ovosezonskih crvenih plodova, pa što češće uživajte u njimajer imaju neverovatne blagodeti na vaš organizam.

Jagode

Među najpopularnijim crvenim voćem svakako su jagode. Sadrže mnogo folne kiseline koja je posebno važna ženama koje planiraju trudnoću – smanjuje rizik od pobačaja i nekih urođenih poremećaja kod deteta. Vitamin C obično povezujemo s agrumima, ali jagode su jednako dobar izvor – osam manjih jagoda sadrži više vitamina C od jedne narandže. Jagode takođe snižavaju loš (LDL) holesterol i pridonose zdravlju srca. Sezona im ne traje dugo, ali osim svežih, mogu se kupiti i smrznute jagode, iako bi trebalo pripaziti da u njima nema dodatog šećera.

Crvena paprika

Crvene paprike su takođe prava bomba vitamina C. Ali, ne sadrže samo vitamin C već i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za zdravlje kostiju, zuba i kože. Ljute papričice sadrže kapsaicin, koji im daje ljutinu, ali i smanjuje upale, ublažava simptome artritisa i olakšava glavobolje.

Trešnje

Trešnje svoju privlačnu boju duguju antocijaninu, snažnom antioksidansu koji ima blagotvorni učinak na krvotok. Osim antocijanina, trešnje sadrže melatonin koji pomaže protiv nesanice. Dovoljno je pojesti oko sedam trešanja dnevno da bismo bolje spavali. Koža trešanja sadrži mnogo vlakana koja pomažu u probavi i smanjuju rizik od raka debelog creva. Sezona trešanja nije dugačka, ali sušene trešnje su dostupne cele godine i odličan su dodatak ovsenim pahuljicama.

Paradajz

Svako leto je obeleženo paradajzom koje osim privlačne jarkocrvene boje krije brojne vitamine i minerale važne za zdravlje organizma. Najpoznatiji je likopen, snažan antioksidans koji je koristan u borbi protiv raka dojke i u očuvanja zdravlja srca. Učinak likopena se pojačava kuvanjem, tako da osim sirovog paradajza treba konzumirati i kuvana jela koja sadrže paradajz ili sos od paradajza. Osim likopena, paradajz sadrže dosta kaliju,a, koji pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Sadrže i vitamin B6 koji je neophodan za zdravu kosu, oči i jetru, a pomaže i zdravlju nervnog sistema.

Lubenica

Sočne lubenice su poput paradajza izvrstan izvor likopena. Smanjuju rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok slepila u razvijenim zemljama. Pomažu u očuvanju zdravlja vena i smanjuju rizik od moždanog udara. Lubenice sadrže vrlo malo kalorija, ali mnogo kalijuma i magnezijuma ali su i savršeno osveženje u vrućim letnjim danima.

Izvor: Srbija Danas

Komentari

komentara