Zdravlje

Koliko paracetamola je previše?

Napisao H. H.

Uzimanje više paracetamola od dozvoljene doze može ugroziti organizam, a naročito je opasan po zdravlje jetre…

Paracetamol i ibuprofen se najčešće koriste za suzbijanje bolova. Paracetamol funkcioniše tako što reguliše signale za bol koji dolaze do mozga. Često se koristi za ublažavanje bolova različite vrste, kao i za regulisanje tegoba kod gripa i za snižavanje temperature i, iako se ovaj lijek smatra komfornijim za primjenu od drugih analgetika i antipiretika, uzimanje više paracetamola od dozvoljene doze može ugroziti organizam, a naročito je opasan po zdravlje jetre.

 Dozvoljena dnevna doza paracetamola od 500 mg za odrasle je 1-2 tablete tri do četiri puta dnevno, pri čemu ne smijete prekoračiti dozu od 4 grama (8 tableta) u toku 24 sata. Razmak između uzimanja tableta treba biti oko četiri sata. Iako je ovaj lijek veoma bezbjedan i najmanje štetan od svih analgetika, ipak ga nemojte uzimati na svoju ruku, već se prije toga konsultujte sa doktorom – savjetuje dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine.

Prije davanja paracetamola djeci mlađoj od 12 godina provjerite dozu sa pedijatrom, a lijek u obliku tablete se ne preporučuje djeci mlađoj od 6 godina, već davanje sirupa.

Kako ističe pedijatar Milica Kotlajić, mnogi roditelji daju svojoj djeci više paracetamola nego što je potrebno plašeći se febrilnih konvulzija, to jest frasova.

– Upravo je temperatura ta koja se bori sa virusom, pa sve do 38,5 ne treba temperaturu ni spuštati. Jedino uveče, pred spavanje, savjetuje se da za temperaturu veću od 38 djetetu date lijek. Svakom lijeku je potrebno da djeluje i zato nemojte odmah ako temperatura ne spada, ponavljati dozu. Koristite mlake kupke ili obloge za obaranje temperature. Razmak između uzimanja paracetamola ne bi trebalo da bude manji od četiri sata i nikako nemojte prekoračiti dozvoljenu dnevnu dozu koja se utvrđuje prema uzrastu i težini djeteta. Pedijatar će vam najbolje reći kada je dozvoljeno više i češće davanje lijeka djetetu, a kada to nije potrebno – objašnjava dr Kotlajić.

Ona dodaje i da roditelji djeci pri nicanju zubića preventivno daju paracetamol, što je nedopustivo.

 Jedino kada je dijete baš uznemireno i ne može da spava od bolova zbog nicanja zubića možete mu dati paracetamol, ali u manjoj količini nego kada se lijek koristi za obaranje temperature – savjetuje pedijatar.

Komentari

komentara