Zdravlje

SVAKI DAN NANOSIMO ŠTETU SAMI SEBI: 11 sitnica koje nam uništavaju organizam

Napisao H. H.

Većina stvari na koje smo se navikli nisu toliko bezbjedne koliko nam se čini. Neke od njih su štetne, a neke čak i opasne. Ovo su 11 svakodnevnih stvari koje radimo, a koje su vrlo loše po zdravlje. Budite oprezni!

1. Prekrštene noge

Ovaj problem je prvi put pomenula kompanija za dopunu hrane 1999. godine. Iako su pokrenuli kampanje velikih razmjera pod nazivom “Veliko precrtavanje”, to nisu bili samo oglasni trikovi: brojne studije su utvrdile da sjedenje sa prekrštenim nogama (na stolici ili podu) dovodi do hipertenzije, proširenih vena i oštećenja nerava.

2. Unošenje dosta vode

Dobro ste pročitali, unošenje dosta vode nije uvijek zdravo, kao ni premalo. Istraživači insistiraju da su potrebe vode kod svakog pojedinca individualne. Ako se bavite sportom ili krećete mnogo, pijte više; ako imate bubrežne ili kardiovaskularne probleme, pijte manje. Najbolji način da ispunite dnevnu dozu vode je kad ste žedni – ako niste, ne pretjerujte.

61467895-voda-casa-vode
3. Nošenje naočara lošeg kvaliteta

Kako bi uštedjeli novac, proizvođači koriste jeftinu plastiku koja ne štiti vaše oči od UV zračenja, što može da dovede do oštećenja rožnjače. Vaše zenice se šire i primaju duplu dozu ultraljubičastog zračenja, koje još više šteti nego ne nošenje naočara. Višak UV indeksa može da izazove kataraktu, oštećenje očiju ili čak rak.

4. Hranjenje ptica

Ovo je omiljena aktivnost roditelja da rade sa djecom, ali nažalost nije preporučljivo i može da bude opasno. Šanse da gradske ptice nose razne bolesti su veće od 50%. Golubovi nose ornitozu, kolibacilozu, histoplazmozu, salmonelozu, tuberkulozu, listeriozu, tularemiju, toksoplazmozu i još mnogo toga.

5. Mlijeko bez masti

Mlijeko bez masti nije ni blizu običnog mlijeka u smislu korisnosti. Kada se iz mlijeka ukloni mast, uklanjaju se i vitamini koji su zamijenjeni štetnim sintetičkim supstancama. Mnogi proizvođači “ojačavaju” mleko bez masti dodajući mlijeko u prahu, koje može da oksidira holesterol. Za sada ne postoje klinički dokazi, ali je poznato nakupljanje arteriojskog plaka koji može da poveća rizik od srčanog udara.

mlijeko
6. Spavanje sa strane ili na stomaku

Svako od vas voli da spava u poziciji u kojoj zaspi. Međutim, ova navika može da izazove različite zdravstvene probleme, od kojih su neki ozbiljni. Kada spavate na boku (u fetalnom položaju), sprječavate dijafragmu da se slobodno kreće, što može da izazove bol u leđima i plećne probleme. Spavanje na stomaku stavlja pritisak na sve ostale organe. Najbolje je spavanje na leđima i izbjegavajte ga jedino ako patite od apneje.

7. Liječenje toplim oblogama i bocama

Nanošenje toplote ili hladnoće na bolno mjesto je svačiji omiljeni način za uklanjanje bola, ali postoji čitav spisak negativnih efekata koji uključuje tople boce. Ovo uključuje krvarenje, akutno zapaljenje u stomaku (slijepo crijevo, holecistitis, pankreatitis) i par sati ili nekoliko dana nakon uganuća ili povrede. Termalna procedura je takođe štetna kad liječenja raka.

8. Loše držanje

Ovo podrazumijeva simetričnu poziciju svih organa. Obratite pažnju na kičmu i podesite stolicu onako kako vam odgovara. Sjedište treba da bude čvrsto, visina treba da odgovara dužini butina. Zadnjica treba da popuni 2/3 stolice. Oslonite se leđima, tako da je kičma čvrsto postavljena na naslonu. Ramena i lopatica treba da su na istom nivou, a stomak opušten. Nemojte da prekrstite noge – to će vam ometati cirkulaciju krvi. Zauzmite stav koji stavlja vašu težinu na kukove, dok glava gleda naprijed i gore. Ne žurite da promijenite pozu kada vam je neprijatno. Neka vam se mišići naviknu na pravilan položaj.

9. Nošenje otvorene obuće u gradovima

Svako voli da nosi otvorenu obuću i odeću preko ljeta, ali koji su rizici? Postoji velika šansa da ćete dobiti žuljeve ili rane (bilo da je ujed insekta ili mala rana) koji se mogu lako zaraziti, a infekcija se može proširiti na cijelo tijelo.

zenski-magazin-da-li-je-obuca-koju-kupujete-udobna-1
10. Ručak na radnom mjestu

Postoje različite vrste radnog mjesta, ali je većina njih opasna i puna bakterija koje nisu dobre za probavu. Ako vam to nije dovoljno, zapamtite da miris hrane možda smeta vašim kolegama, vašem mozgu je potreban odmor, nogama trening, a vašem stomaku skoncentrisanost na unos hrane.

11. Priprema kokica u mikrotalasnoj

Nije u pitanju način pripreme – već sadržaj kukuruza za kućnu upotrebu pod nazivom dijacetil. To je ujedno sintetičko ulje i aroma. Kada isparava, ono ulazi u vaša pluća i oštećuje ih. Možete smanjiti štetnost tako što ćete ih jesti kada se ohlade.

Komentari

komentara