Zdravlje

Odvratne scene iz Hrvatske: Mještani užasnuti prizorom koji su zatekli na čuvenoj plaži

Napisao A. K.

Dolaskom lijepog vremena počela je sezona kupanja, ali umjesto uživanja u prvim morskim radostima, jedan korisnik društvenih mreža na svom Facebook profilu objavio je šokantne fotografije s tri najljepše viške plaže koje su zatrpane ogromnim količinama smeća.

Na otoku Visu je, možda, jedna od najimpozantnijih plaža u uvali Stiniva. Veoma je popularna, posebno zbog svog izgleda i stijena koje okružuju ovu plažu, no umjesto čarobnog prizora, ovih je dana jednu majku s dvije kćerke dočekao sasvim drugačiji prizor – gomila smeća. I umjesto kupanja i sunčanja, posjetioci plaže sakupili su oko 40 punih vreća smeća, a ništa bolji prizor nije bio i na plažama Zaglav i Milna, prenosi “100posto“.

– Trebao je biti post o prvom kupanju sezone, ali kad na tri najljepše viške plaže vidiš toliko smeća – planovi se mijenjaju. Plastika u moru je postala ekocid. Na Stinivi (često proglašena top-10 plaža u Evropi) je mama s dvije klinke od jučer spakirala 40 punih vreća smeća, pomogli smo, ali ima bar još 10-20 vreća kad bi i sitno smeće sakupljali. Uz debile koji sanjaju bušenje Jadrana i elektrane na ugljen, fali masa pozitivaca da se ne pretvorimo u smetljište, i da ne ovisi sve o mami s dvije klinke… Na slikama i plaža Zaglav (bar 200 vreća smeća?) i Milna. Oko Visa bih mogao nakupiti nekoliko hiljada vreća smeća s plaža – piše jedan od ogorčenih mještana.

Komentari

komentara