Zdravlje

Mislili su da ima “pivski stomak”, ali ono što su otkrili ih je zapanjilo!

Napisao H. H.

Kevin Daly znao je da nešto nije u redu kad je smršavio 16 kilograma nakon operacije srca, ali njegov stomak nije se smanjio.

U decembru, 63-godišnjak uvjerio je doktora da napravio CT, koji je otkrio tumor veličine lopte za plažu.

Finansijskom planeru iz Hobokena u New Jerseyu dijagnosticiran je liposarkom, maligni tumor masnih ćelija mekog tkiva koji karakteriše spori rast te je bezbolan. Tumor ispod mikroskopa često izgleda kao masno tkivo pa ga nije lako ni dijagnostikovati. Da Daly nije uvjerio doktora da napravi CT, možda ne bi ni preživio.

Daly je smršao nakon otvorene operacije srca 2015. godine, ali njegov želudac nije se smanjio. On i njegova supruga Rachelle pitali su se tad leži li problem negdje drugdje.

“Doslovno sam mislio da su ostavili alate od operacije u meni”, rekao je za New York Daily News.

Kevin Daly uspio je uvjeriti doktora Varindera Singha u bolnici Lenox Hill na Manhattan da napravi CT, uprkos preporuci njegovog pružatelja osiguranja da to ne čini, piše “Hayat“.

Tokom operacije, doktori su otkrili da je tumor tri puta veći nego su prvo mislili, te da se omotao oko jednog od Kevinovih bubrega. Bio je to najveći tumor koji su doktori u toj bolnici ikad izvadili.

Tumor koji je izvađen iz stomaka Kevina Dalyja – Lenox Hill Hospital

“Jedno je vidjeti to na fotografiji, a sasvim drugo držati u rukama”, rekao je doktor Julio Teixeira, hirurg koji je operisao Dalyja te koji vjeruje da je bilo potrebno 10 do 15 godina da tumor naraste do ove veličine.

Tačan uzrok liposarkoma nije poznat, ali vjeruje se kako je povezan s mutacijama u masnim stanicama. U Dalyjevu slučaju, tumor nije uzrokovao nikakve simptome u tijelu, zbog čega ga doktori nisu detektovali.

Nakon operacije Kevin Daly više nema “pivski stomak” te se dobro oporavio.

Komentari

komentara