Zdravlje

Ako vam na hladnoći prsti mjenjaju boju, odmah se javite ljekaru – možda bolujete od ovog opasnog sindroma

Napisao H. H.

Hladnoća može da nam stvori velike probleme, a neki od njih uopštenisu naivni

Oni koji su zimogrožljivi zahvalni su ljudima koji su izmislili pufnaste kape i rukavice, džempere i termo helanke koje im omogućavaju da prežive hladnoću i spasu se od smrzavanja.

Evo šta će vam se desiti kada izađete iz kuće bez rukavica, kape i šala kada je napolju temperatura u minusu

Ukoliko ste primetili da ste zimogrožljivi i to mnogo više od vaših prijatelja, možda bolujete od sindroma zvanog Rajnaudov sindrom.

Cirkulacija je veliki problem, najčešće kod žena, a Rajnaudov sindrom se javlja usled spazma krvnih sudova koji blokira dotok krvi u ekstremitetima kao što su ruke i stopala, nos i uši. Za razliku od promrzlih stopala za koja vam treba samo par toplih čarapa kako biste ih ugrejali, kod ovog sindroma javljaju se mnogo gori simptomi. Kada bolujete od ovog sindroma slab protok krvi može da izazove bol, utrnulost, žmarce i kada su izloženi hladnoći prsti postaju plavi za samo nekoliko minuta. Kada ih ugrejete oni postanu crveni. Iako su simptomi jako izraženi i opasni, samo jedna od 10 osoba sa ovim sindromom obrati se lekaru za pomoć.

Ljudi se često žale da imaju slabu cirkulaciju kada zapravo imaju problema sa mikrocirkulacijom. Loša mikrocirkulacija može da bude uzrokovana slabom funkcijom tiroidne žlezde, malom telesnom težinom ili upotrebom betablokatora.

Postoje dva tipa ovog sindroma: primarni i sekundarni. Primarni, koji je češći, nažalost nema poznat uzrok. Smatra se da je uzrok dugotrajna izloženost hladnoći, posebno ako živite u mestima koja su vetrovita i hladna, emocionalni stres, kao i neki lekovi i hemikalije.

Sekundarni znači da se sindrom javlja kao jedan od simptoma podmukle bolesti kao što je lupus ili remautoidni artritis. Ovo stanje je posebno rizično, pa ako primetite simptome posetite lekara.

Primarni Rajnaudov sindrom se prilično dobro i lako leči jer samo neke promene u načinu života mogu da vam pomognu. Ovde najčešće pomaže slojevito oblačenje uz obavezne rukavice, šal i kape tokom hladnih zimskih dana. Samo lekar može da utvrdi da li bolujete od ovog sindroma i da vam pravi savet kako da se lečite i štitite.

Ukoliko vam je dijagnostikovan sekundarni sindrom, lečenje je komplikovanije, piše wellandgood.com. Moraćete da posetite i reumatologa i vaskularnog specijalistu kako biste znali šta vam je činiti. Ukoliko se ne leči, ovaj sindrom može da dovede do odumiranja tkiva, pa čak i gangrene. Krajnji stadijum bolesti može da dovede do gubitka ekstremiteta, pa ako vaši prsti menjaju boju jako često nemojte oklevati već zakažite pregled.

telegraf.rs

Komentari

komentara