Zdravlje

Dr Olga Rožkova: “Ovakvi morate biti ako želite pobijediti najtežu bolest!”

Napisao H. H.

Psiholog Dr Olga Rožkova mnogo godina radi s onkološkim bolesnicima. Ona kaže: “Pobjeđuju ljudi koji se odbijaju pomiriti s bolešću, koji se nastavljaju boriti za sebe i za svoj život, uprkos svim teškoćama. Nema bezizlaznih situacija, to ćemo shvatiti kad odbacimo slabost i plašljivost.

Vaša dijagnoza znači prije svega da morate iz korijena promijeniti svoj život. Bez odlaganja, počnite odmah.

Da biste se izborili s bolešću, morate čvrsto vjerovati u uspjeh. U to da je bolest samo jedna neugodna epizoda u vašem životu, i da će se sve sretno završiti. Pozitivan stav je ono što vam je potrebno da pobijedite bolest. Utvrđeno je da loše raspoloženje proizvodi hormone stresa. Oni otežavaju rad stanica našeg imuniteta, koji se bore s tumorom, prenosi “Atma“…

Sastavite popis ciljeva koje treba ostvariti, da bi sebi uljepšali život. Sjetite se svega što ste htjeli učiniti za sebe, a niste imali vremena ili snage za to.

Napravite popis knjiga koje želite pročitati, filmova koje hoćete odgledati i odmah krenite s realizacijom planova. Koristite svaki slobodan trenutak. Život će vam biti ispunjen ugodnim aktivnostima za vrijeme i nakon liječenja.

Svaki organizam je jedinstven, zato se ne obazirite na tuđa negativna iskustva. Ne slušajte tragične priče o ljudima koji su podlegli bolesti. Zaštitite se od negativnih informacija, vodite brigu o vašem mentalnom stanju. Zapamtite, vi ste odgovorni za vaše raspoloženje i vaše zdravlje. Puno toga ovisi isključivo o vama.

Pomozite sebi da nađete svoj duševni mir. Pomoći će vam načelo “biti ovdje i sada”.

U svakoj situaciji, čak i onoj najtežoj, tražite i pronađite nešto dobro, interesantno, optimistično. Glavna je vaša želja da to otkrijete.

Dok ležite u bolničkom krevetu pažljivo promatrajte, primjerice, buket cvijeća na stolu, milujte pogledom svaki cvijet, svaki list i upijajte njihovu prekrasnu energiju. Ili, kad pogledate kroz prozor na ulicu, ne obraćajte pažnju na loše vrijeme ili gužvu. Naprotiv, u svemu oko sebe tražite nešto što će vas zainteresovati i pružiti vam radost. Punite ovom energijom svoje baterije.

Svaku večer, pred spavanje, pronađite 5 stvari za koje možete reći HVALA proteklom danu. U početku će vam biti teško da ih otkrijete. Ali, sa svakim novim danom otkrivat ćete sve više takvih pozitivnih stvari i uvidjet ćete da je u vašem životu mnogo više lijepog, nego lošeg.

Psiholozi su razradili cijeli sustav vježbi za relaksaciju i dokazali njihovu efektivnost u liječenju teških bolesti.

Evo jedne od njih:

Lezite tako da vam bude udobno. Na nekom mirnom mjestu, gdje vas niko neće ometati.

1. Opustite se, zatvorite oči, u mislima pređite po cijelom tijelu i osjetite kako vam se opuštaju mišići ruku, nogu, leđa, vrata, lica…

2. Zamislite svoju bolest u vidu neke mrlje ili ružne bube, itd. Zatim zamislite kako se ogromna vojska vaših bijelih krvnih zrnaca obračunava s njom. Zamišljajte kako je uništavaju onako slabu i bespomoćnu. Osjetite radost pobjede. Zamišljajte kako se mrtve stanice vašeg tumora eliminišu iz vašeg organizma.

3. Sljedeća slika – Zamislite sebe na nekom ugodnom mjestu, na obali mora ili u prekrasnoj kući u šumi. Zamislite sebe kako ste tu, potpuno zdravi i puni snage. Pobijedili ste bolest, uživate u prirodi, berete cvijeće ili se sunčate na plaži, lijepo vam je i ugodno. Ostanite u tom raspoloženju što duže možete, uživajte u njemu.

Istraživanja i statistički podaci govore da ovakve vježbe odlično pomažu ako ih radite svaki dan.

Zapamtite da je sve u vašim rukama.

Stručnjaci će vam pomoći, ali najviše od vas i vaše želje da se borite zavisi uspjeh liječenja.

Komentari

komentara