Zdravlje

​Nova droga sije smrt! Roditelji, prepoznajte simptome

Napisao H. H.

Nova psihoaktivna tvar iz skupine sintetskih kanabinoida pod marketinškim nazivom Blow, koja je u Europi već uzela nekoliko života, stigla je na hrvatsko tržište.

Prvi put u nas proizvod Blow zaplijenila je policija na području Osječko-baranjske županije u ljetnim mjesecima, a o čemu je točno riječ, otkriveno je u rujnu, piše Slobodna Dalmacija.

To je spoj iz četvrte generacije sintetskih kanabinoida, inače dizajniranih s ciljem oponašanja učinaka kanabisa, a pronađen je u biljnoj mješavini sadržanoj u crno-žutim plastičnim omotima. Tvar je u Europi pronađena i u proizvodima marketinškog imena Kush, Jocker, Mary Joy te AK-47.  Diljem Europe bilježi se niz trovanja, od kojih neka čak sa smrtnim ishodom. Trenutno je u Europi pod nadzorom 650 novih psihoaktivnih tvari, a u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj je otkriveno 105 novih spojeva!

Hrvatski učenici u dobi od 14 do 16 godina prema podacima o uzimanju novih psihoaktivnih droga bili su iznad europskog prosjeka: njih oko sedam posto navelo je da je u životu barem jednom probalo nove psihoaktivne droge, dok je prosjek ESPAD zemalja četiri posto.

Simptomi trovanja 

Dokazano je da su sintetski kanabinoidi izuzetno toksični i štetni za ljudsku konzumaciju. Simptomi trovanja sintetskim kanabinoidima su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivne teškoće, upozorila je Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga za Slobodnu Dalmaciju.
Simptomi trovanja mogu se pojaviti odmah nakon konzumacije droge ili nekoliko sati nakon uzimanja. Obratite pozornost i na promjene u ponašanju djeteta.

Ako ste prepoznali ove simptome i sumnjate da vaše dijete uzima drige, obratite se  za pomoć Zavodu za javno zdravstvo ili obiteljskom liječniku.

Komentari

komentara