Zdravlje

NAUČNICI TVRDE: Uskoro će i muškarci moći da ZATRDUNE, a evo i kako!

Napisao H. H.

Transse*sualci će tako u budućnosti moći da imaju djecu.

Zahvaljujući razvoju na polju transplantacije materice, muškarci bi u skoroj budućnosti mogli da zatrudne, smatra doktor Ričard Polson, direktor Američkog društva za reproduktivnu medicinu, piše “B92“…

Velika uspješnost transplantacija materice kod žena znači da bi slične operacije mogle uskoro da se vrše i na pacijentkinjama koje su rođene kao muškarci, navodi Polson, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za plodnost.

Ne vidim nijedan anatomski razlog zašto materica ne bi mogla da bude presađena u tijelo transse*sualne osobe. Tako nešto bi moglo da se dogodi već sutra, rekao je Polson na godišnjoj konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu u SanAntoniju u Teksasu.

Ipak, s obzirom na to da bi cijela procedura mogla da bude ekstremno komplikovana, žene koje su biološki rođene kao muškarci najvjerovatnije će morati da se porode putem carskog reza.

One će takođe najvjerovatnije sve vrijeme primati hormonsku terapiju, kako bi se podstakle biološke promjene koje inače nastaju u tijelu tokom trudnoće.

Od 2014. godine najmanje pet žena u Švedskoj donijelo je na svijet bebe koje su se razvijale u presađenim matericama.

Komentari

komentara