Zdravlje

Razvijena aplikacija za rano otkrivanje raka dojke

Napisao H. H.

Palestinski univerzitet Al-Quds (AQU) objavio je da su njegova dva istraživača razvila aplikaciju za rano otkrivanje raka dojke.

Aplikacija ženama omogućava da otkriju rak dojke tako što će uslikati fotografiju vlastitim telefonom i odmah dobiti rezultate.

Za razliku od mamograma koji se može raditi samo jednom svake dvije godine, ova aplikacija ženama omogućava da to rade kad god žele bez štetnih posljedica. Salah je kazao da aplikacija i mamogram “dopunjavaju” jedno drugo…

“Mi smo testirali ovu aplikaciju na miševima i rezultati su bili izvanredni. To nas je ohrabrilo da je testiramo na ženama u jednom domu zdravlja u Betlehemu”, rekao je Zaidoun Salah, direktor Odjela za biologiju na Bard koledžu univerziteta Al-Quds.

Slikanjem fotografije na telefonu, aplikacija će odmah analizirati ženino tijelo i otkriti rane simptome. Nakon toga, ona se može konsultovati sa specijalistom koji će uraditi dodatne nalaze kako bi se otkrilo da li su tumori benigni ili ne.

Aplikaciju su razvili doktor Zaidoun Salah i inženjer Yazid Al Badarin, a ona bi uskoro trebala biti dostupna korisnicima.

Komentari

komentara