Zdravlje

Prirodni načini jačanja imuniteta – Prevencija protiv gripa i prehlade

Napisao admin

Kad osjetite grebanje u grlu ili curenje iz nosa, već je kasno. Simptomi gripa javljaju se od jednog do četiri dana pošto ste bili izloženi virusu. Koje mjere prevencije treba da preduzmete?


prehlada (foto:cure.ba)

Ovo su neki od najjednostavnijih, prirodnih načina poboljšanja imunog sistema usred sezone prehlade i gripa: 

1. Perite ruke i ne čačkajte po očima, ustima i nosu

Pranje ruku je jedna od boljih mjera prevencije. “Oko 80 posto infekcija se prenosi kijanjem, kašljanjem ili dodirivanjem zaraženih površina. Potom se diraju usta, oči ili nos, glavna mjesta ulaska virusa u tijelo”, kaže dr Filip M. Tierno, profesor kliničke mikrobiologije i patologije na Univerzitetu Njujork Langone Medical Center. 

2. Osam sati sna 

Dok ste vi u zemlji snova, vaše tijelo je na “remontu”, popravljaju se ćelije i saniraju povrede koje nastaju tokom normalnog trošenja, kaže dr Tierno. sedam do devet sati noćnog sna znači da vaše tijelo ima vremena da se popravi i izliječi i time odbije infekcije. 

3. Vježbanje 

Vježbanje koja će redovno ubrzati protok krvi može povećati aktivnost bijelih krvnih zrnaca koje napadaju viruse. “Neka vam cilj bude jedan sat dnevno, ali ne mora obavezno sve odjednom. Čak i ako hodate po kancelariji, idete uz i niz stepenice, pješačite na posao i s posla, to ne mora biti kontinuirano”, kaže dr Tierno. 

4. Cink 

“Odgovarajuća količina pravih hranjivih materija, posebno minerala, nužna je u sklopu zdrave ishrane jer to omogućava tijelu da se bori se s virusima’, kaže Tierno. To znači manje slatke i masne hrane, a više povrća, voća i bjelančevina. Jedna od tih hranjivih materija koja ima posebnu ulogu tokom sezone prehlade i gripa je cink, i to s dobrim razlogom. Cink ometa viruse u pristupu našim ćelijama. Dakle, hrana bogata cinkom, poput ostriga i pšeničnih klica, može stvoriti zaštitu. 

5. Bijeli luk 

“Antibakterijska svojstva ove lukavice mogu pomoći u borbi s određenim bakterijama i virusima. To mogu i jedinjenja u drugim biljkama i začinima, poput timijana”, kaže Tierno. Jedinjenje alicin je ključno jer blokira infekcije. Dodajte ga u pileću supu. 

6. Vlaga 

Srećom, većina nas se sklonila u tople domove, ali toplina radijatora nosi i jedan minus. U zatvorenom prostoru često nema dovoljno vlage, a bez nje imuni sistem ne može optimalno da radi. Osim što treba da češće unosimo tečnost, i ovlaživač vazduha može pomoći. 

7. Alkohol 

Alkohol ometa dio imunog sistema koji vas štiti od ulaska virusa i dio koji se bori s bakterijama koje su već u vama. Zato lakše malo s alkoholom.

cure.ba

Komentari

komentara