Zdravlje

HRVATSKA DOKTORICA UPOZORAVA – Vakcina protiv HPV-a djevojčice može i usmrtiti

Napisao admin

Splitska Slobodna Dalmacija donosi vrlo zanimljiv tekst o kontroverznom pitanju vakcinacije djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji, kako tvrde doktori, uzrokuje karcinom vrata maternice i smrt tisuća žena diljem svijet. Inače, u BiH još uvijek nema nacionalnog programa vakcinacije i vakcinacija nije obavezna, no mnogi se na nju odlučuju dobrovoljno. Prenosimo tekst iz hrvatskog dnevnika:


Vakcina/Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Internistica dr. Lidija Gajski, poznata po svojem stavu da je dio liječnika korumpiran, a farmaceutska industrija zlorabi povjerenje pacijenata i zdravih ljudi radi zarade, detaljno je istražila i analizirala slučaj s cijepljenjem djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji, tvrde liječnici, uzrokuje karcinom vrata maternice i smrt tisuća žena diljem svijeta.

Prevencija raka maternice

Svoje mišljenje i zaključke prezentirala je u članku “Cjepivo protiv HPV-a − nepotrebno, beskorisno, štetno” koji je poziv na alarm tisućama roditelja koji će ove godine cijepiti svoju djecu. Sukus njezina istraživanja može stati, kaže dr. Gajski, u jednu rečenicu: “Kako je suvišni medicinski postupak uveden u zdravstvene sustave širom svijeta.” Tematika HPV-a nikad nije bila aktualnija, a približava se i Tjedan prevencije raka vrata maternice.

− Nadležne institucije tvrde da je cjepivo protiv HPV-a izrazito sigurno. No, dezinformacijama nikad kraja. Kliničke studije na temelju kojih je cjepivo protiv HPV-a registrirano bile su dizajnirane na način koji ne omogućuje adekvatno prepoznavanje nuspojava i obilovale su metodološkim slabostima.

Istodobno, druga znanstvena istraživanja povezala su ovo cjepivo s cijelim nizom nuspojava: smrt, grčevi, gubitak svijesti, pad krvnog tlaka, gubitak vida, trnci, paraliza, Guillain-Barreov sindrom, kljenut ličnog živca, sindrom kroničnog umora, teške alergijske reakcije, autoimuni poremećaji, duboka venska tromboza, plućna embolija, upala gušterače − objašnjava dr. Gajski u svojem radu, navodeći da roditelji baš i nisu skloni cijepljenju, neki tvrde zbog njegove skupoće jer tri doze cjepiva zapadaju 3000 kuna.

No, u Zagrebu je cjepivo besplatno, a odaziv je najslabiji, u čemu dr. Gajski vidi strah roditelja i opravdanu sumnju da cjepivo nije dobro za njihovu djecu.

Kronična infekcija

− Štetni učinci cjepiva protiv HPV-a nadležnim se državnim agencijama prijavljuju od samog početka cijepljenja. Samo u šest zapadnih zemalja do 2011. godine zaprimljeno je već više od 30.000 prijava. Izboriti se za široku primjenu cjepiva protiv HPV-a znači osigurati velike prihode za dugi niz godina farmaceutskim kompanijama − kaže nam ta stručnjakinja, koja se osvrnula i na virus HPV.

− Kad se danas spomene humani papiloma virus, i laiku i liječniku prva je asocijacija rak vrata maternice. No, riječ je o razmjerno čestoj spolno prenosivoj infekciji poglavito mladih ljudi, koja je uglavnom benigna. Do danas je identificirano više od 150 genotipova HPV-a i većina nije povezana s rakom ni s drugim bolestima.

Onkogenima (uzročnicima raka) u prvom se redu smatraju tipovi 16 i 18, koji su dokazani u oko 70 posto karcinoma. Međutim, nalaz tih virusa ne znači da će se razviti karcinom. U 90-95 posto slučajeva humani papiloma virusi s vremenom se spontano eliminiraju iz organizma.

O riziku možemo govoriti tek u žena s kroničnom infekcijom, a takvih je u razvijenim zemljama tek nekoliko postotaka od ukupno 10-15 posto inficiranih onkogenim sojevima u populaciji od 20 do 30 godina. Vrlo će mali broj i kronično inficiranih razviti karcinom, i to za 20 do 40 godina − kaže internistica.

− Sve studije na temelju kojih je cjepivo odobreno financirali su njihovi proizvođači. Činjenica da cjepivo sprječava displaziju ne mora značiti da sprječava i invazivni karcinom – možda ga samo odgađa, ili uopće nema utjecaja na njegovu pojavnost. Displazija je patohistološki pojam, a ne klinički, i manji broj displazija završit će kao karcinom.

O stvarnoj učinkovitosti cjepiva može se govoriti tek kad se dokaže da ono prevenira klinički relevantnu bolest i smanjuje smrtnost. Ali dokaza da je cjepivo spasilo i jedan život jednostavno nema! − kaže dr. Gajski, navodeći da su se neke zemlje i odgovorni znanstvenici usprotivili farmaceutskom lobiju.

Zavjera farmaceuta

− Odgovorni istraživači i liječnici znanstveno osporavaju vrijednost cjepiva i pridružuju se laicima i žrtvama zahtijevajući od zdravstvenih vlasti povlačenje, odnosno zabranu ovog cjepiva; u Španjolskoj je 2009. godine 10.000 medicinskih profesionalaca i znanstvenih asocijacija potpisalo zahtjev za moratorijem na primjenu cjepiva protiv HPV-a, a u jesen 2012. ponovili su tu akciju.

HPV je korporacijski projekt u koji su umrežene farmaceutske kompanije i političari, a svemu pridonose i medicinski stručnjaci i autoriteti koji guraju navedena cjepiva. Nažalost, u sve su uključeni i liječnici na terenu jer tehnički odrađuju posao, a da nisu svjesni štetnosti i upitne djelotvornosti cjepiva. Također, nisu ni svjesni pozadine koja se krije iza “projekta HPV” − ističe dr. Gajski i poziva na širu javnu raspravu.

cure.ba

Komentari

komentara