Zdravlje

Vakcina koja uništava rak ide u testiranje na ljudima!

Napisao H. H.

Revolucionarna vakcina koje napada tumore po cijelom tijelu upravo ulazi u fazu testiranja na ljudima.

Tim naučnika sa Univerziteta Stanford, koji su već razvili jedan od najviše korištenih lijekova za rak, tvrdi da samo jedna injekcija u tumor potiče imunu reakciju organizma koja napada i sve ostale tumore koji su eventualno metastazirali po tijelu. To znači da bi mogao dati nadu – i više od toga – pacijentima s poodmaklom fazom karcinoma, čije se šanse za izlječenje od raka trenutno smatraju minimalnima.

90 posto miševa izliječeno od samo jedne injekcije

Kako javlja “The Week”, testiranje na ljudima provest će se budući da je testiranje na miševima, prema istraživačima, prošlo “zapanjujuće dobro”. 90% testiranih životinja bilo je izliječeno nakon samo jedne injekcije, a ostali nakon još jedne. Lijek je djelovao čak i kod miševa kod kojih se rak proširio cijelim tijelom.

Budući da je jedna doza lijeka po svemu sudeći dovoljna, istraživači tvrde da će biti povoljan i, još važnije, da vjerovatno neće imati nuspojave koje drugi lijekovi protiv raka koji stimulišu imuni sistem imaju.

Istraživanje o ovom nevjerovatnom lijeku objavljeno je jučer u naučnom časopisu “Science Translational Medicine”. Iako se ova terapija naziva vakcinom protiv raka, razlika u odnosu na vakcinu protiv gripe i drugih infekcija je to što se ova vakcina daje ljudima koji već imaju rak.

Vakcina osposobljava imune T-stanice koje se bore protiv raka

Vakcina ima dvije komponente: prva je kratka sekvenca DNK koja s obližnjim imunim stanicama pojačava ekspresiju aktivacionog receptora na površini T-stanica, koje su ključne za borbu organizma protiv raka. Druga komponenta lijeka je antitijelo koje se povezuje s receptorom, aktivira T-stanice i napada stanice raka. Budući da se ubrizgava direktno u tumor, lijek osposobljava T-stanice koje već prepoznaju rak jer su već unutar njega.

“Ovo je vrlo ciljani pristup”, objašnjava dr. Ronald Levy, profesor onkologije čija laboratorija je već razvila raširenu vrstu hemoterapije zvanu “Rituximab”.

Da li će djelovati i na ljudima?

Istraživači planiraju testirati vakcinu, odnosno lijek, na 15 dobrovoljnih pacijenata koji boluju od limfoma. A ako bude uspješan, dr. Levy vjeruje da će se terapija moći koristiti i za brojne druge vrste raka.

“Ne mislim da postoji granica za vrstu tumora koju potencijalno možemo liječiti, dok god ga je infiltrirao imuni sistem”, kaže ovaj naučnik.

Ipak, kako piše “Science”, “veliko je pitanje da li će ovaj pristup djelovati na ljudima, pošto se većina terapija za rak na glodavcima ne pokaže primjenjiva na ljudima”, prenosi “Index“…

Komentari

komentara