Zdravlje

VJEROVALI ILI NE – Šećerom protiv štucavice, olovkom protiv glavobolje

Napisao admin

Sigurno ste barem jednom u životu patili od glavobolje, osipa ili mučnine, a kod kuće niste imali tablete ili sredstva kojima biste ih suzbili. Neki od nas zaziru od umjetnih, hemijskih preparata i lijekova kojima liječimo ove neugodne i ne tako opasne poteškoće i trude se prirodnim sredstvima izliječiti.


glavobolja (foto:cure.ba)

 Donosimo vam nekoliko proizvoda koje sigurno imate kod kuće, a mogu vam poslužiti kao prva pomoć:

1. Maslinovo ulje protiv ekcema

Maslinovo ulje je bogato vitaminom E, što čini odličnu hidrataciju za vašu kožu. Nanesite ekstra djevičansko maslinovo ulje na vlažnu kožu, ono će umiriti bolne ekceme i upale.

2. Tekućina za ispiranje usta protiv gljivica

Namakanje stopala u tekućini za ispiranje usta 15-20 minuta dva puta dnevno, izlječit će vas od gljivica na stopalima. Također, spomenuta tekućina pomaže i kod žuljeva i peruti.

3. Jogurt protiv lošeg zadaha

Istraživanja su pokazala da bakterije u jogurtu bez šećera može suzbiti razine loših bakterija koje uzrokuju neugodan zadah. Vaš će dah biti svjež ako svakog dana pojedete jedan jogurt.

4. Šećer protiv štucavice

Štucanje su dosadno i naporno, ali zaustavljivo. Jednostavno progutajte kašičicu punu šećera i u roku od jedne minute trebali biste prestati štucati. Stručnjaci vjeruju da je nagla slatkoća na jeziku razlog preopterećenja živčanim završecima u ustima koji uzorkuju štucanje.

5. Žvake pomažu kod stresa

Istraživanja su pokazala da žvakanje žvakaćih guma od cimeta ili peperminta smanjuju umor za čak 20%. 25% ispitanika je reklo da su osjećali manje frustracija, a njih 30% osjećalo se više koncentriranima.

6. Ljepljiva tape rješava bradavice

Bradavice, osim sto ne izgledaju lijepo, mogu biti na nezgodnim mjestima te ometati neke normalne svakodnevne radnje. Laserska uklanjanja, tekući dušik i paljenje neke su od metoda kojima se ukljanjaju bradavice. No jeste li znali da će ljepljiva traka također odraditi posao? Mali komadić trake nalijepite na bradavicu i držite ga tako tjedan dana. Zatim ga uklonite, operite područje na kojem je bila bradavica i dovršite ostatke sa spužvastim kamenom koji se koristi za uklanjanje mrtvih stanica na stopalima.

7. Protiv glavobolje – olovkom

Uzrok glavobolje često može biti u nesvjesnom stiskanju čeljusti. Nježno držite olovku između zuba i opustite svoje mišiće te otjerajte glavobolju.

8. Paradajzom protiv akni

Paradajz imaju puno vitamina C i A, antioksidansa i kisele su, tako da se mogu koristiti za liječenje raznih manjih kožnih bolesti – pogotovo ako imate masnu kožu. Zgnječite jedan paradajz i istavite je da stoji na licu oko sat vremena. Ovaj ritual ponavljajte jednom sedmično.

cure.ba

Komentari

komentara