Zdravlje

Rizik od slatkih pića – Opasno za žene

Napisao admin

Žene koje često piju zaslađena gazirana i negazirana pića imaju, vjerovali ili ne, čak 83 posto veće šanse da dožive moždani udar od žena koje ih rijetko piju. Ovo je pokazalo istraživanje japanskih stručnjaka koji su utvrdili da zaslađena pića nemaju takav uticaj na muškarce.


Zaslađena pića (foto: cure.ba)

Ovim se potvrđuju ranije teze koje su povezivale zaslađene napitke s raznim negativnim uticajima na zdravlje, uključujući srčani udar, gojaznost i dijabetes. Konzumiranje velikih količina zaslađenih pića povećava tjelesnu masu u krvi, što dovodi do povišenog krvnog pritiska. A sve zajedno ovo su faktori rizika za moždani udar, saopštili su naučnici sa Univerziteta u Osaki.

Osobe koje svaki dan piju najmanje jedan dijetni gazirani sok u istom su riziku da obole od srca kao i osobe koje piju ‘obične’ gazirane sokove sa šećerom, potvrdila su istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta u Bostonu.

U studiji je učestvovalo 9.000 ispitanika, pri čemu se pokazalo da konzumiranje svih gaziranih sokova povećava izgled za razvoj metaboličkih sindroma, koji obuhvata povišen krvni pritisak, visok nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi. Posljedica toga je veća mogućnost pojave kardiovaskularnih oboljenja. 

U periodu od četiri godine, koliko je trajalo ovo istraživanje, rizik od metaboličkih sindroma povećao se za 44 posto.

cure.ba

Komentari

komentara