Zdravlje

Evropa u panici – Lako prenosivi virus napao više od milion ljudi!

Napisao admin

Norovirus koji uzrokuje akutne napade povraćanja i dijareje ove zime napao više od milion Britanaca. Virus se prenosi hranom i kontaktom površina koje su dodirivale zaražene osobe.


Injekcija (foto: cure.ba)

Norovirus koji uzrokuje akutne napade povraćanja i proliva ove zime napao je 1,1 milion Britanaca, što je 76 posto više nego prošlih godine. Prema navodima njihove Agencije za zaštitu zdravlja, situacija je slična i u drugim delovima Evrope pa su bolnice i starački domovi ograničili kretanje kako bi se zaustavilo širenje infekcije, piše Večernji list.

Iako je riječ o uzročniku koji se zbog otpornosti na spoljne uslove lako širi, epidemiolozi tvrde da još nemaju naznaka povećanja broja oboljelih.

Virus se prenosi hranom i kontaktom površina koje su dodirivale zaražene osobe. Inkubacija bolesti traje od 12 do 48 sati, a bolest nakon akutne faze naglo prolazi.

Retko se javi i povišena temperatura. Prevencije nema. Trebalo bi piti dovoljno tečnosti kako bi se spriječila dehidracija, savjetuju epidemiolozi i dodaju da su komplikacije rijetke, a javljaju se kod starijih osoba i hroničara.

cure.ba

Komentari

komentara