Zdravlje

Istraživanje – U BiH i tinejdžeri tuku svoje djevojke

Napisao admin

Prema nedavnim istraživanjima Centra za kontrolu bolesti, čak 9,4 posto anketiranih tinejdžera u Bosni i Hercegovini bili su žrtve psihičkog i fizičkog nasilja u ljubavnoj vezi.


Nasilje (Foto: Cure.ba)

Istraživanje je pokazalo da adolescenti koji iskuse nasilje postaju ranjive kategorije i postoji velika vjerojatnoća da će biti ponovo zlostavljani.

Stručnjaci upozoravaju da djevojčice koje su bile žrtve nasilnog partnera imaju veći rizik da počnu konzumirati alkohol, pušiti cigarete ili imaju suicidalne misli, dok dječaci koji su bili u takvim ljubavnim vezama češće koriste opojne droge, imaju suicidalne misli i asocijalno ponašanje.

Prema riječima psihologa Ismeta Dizdarevića, kada se tijekom ranog zabavljanja razviju nezdravi odnosi, to negativno utiče na stvaranje slike tinejdžera o tome kakva bi ljubavna veza trebala biti. Također, Dizdarević je istakao da obitelj i okruženje itekako utječu na ponašanje adolescenata.

– To je javni problem koji treba rješavati putem obrazovanja i intervencija. Adolescencija je inače razdoblje života koji je opterećen. Nesporna je činjenica da je nasilje zastupljeno među mladima u našoj zemlji. Svakako, to je u većini slučajeva povezano s obiteljskim nasiljem koje su oni trpjeli pa ga prenose na partnera – istakao je Dizdarević za sarajevski Dnevni Avaz.

On je podvukao da adolescenti prihvaćaju stvari onakvima kakve im se plasiraju, jer im je u tim godinama niža svijest. Tinejdžeri, prema njegovim riječima, osjećaju potrebu da budu prihvaćeni, da budu drugačiji…

– Oni žele osjetiti vlastiti identitet pa prihvaćaju neke stilove ponašanja koji ne moraju biti značajni, a nerijetko prihvaćaju i ono što im se servira. Obitelji koje su rovite i destruirane čine da se dijete ponaša na način koji ne valja. Ne treba zanemariti ni utjecaj koji imaju vršnjaci. Ovo je problem kojem, u svakom slučaju, treba posvetiti mnogo pažnje – upozorio je Dizdarević.

Za nasilje u vezama stručnjaci krive filmove, TV i internet jer šire loše poruke, između ostalog, da je nasilje općeprihvaćeno, da se na taj način rješavaju problemi, zanemarujući dijalog, pri tome predstavljajući romantičare kao negativce, a nasilnike kao macho muškarce.

Bljesak.info

Komentari

komentara