Zdravlje

Razlozi zbog kojih vam se javlja nesvjestica!

Napisao H. H.

Nesvjestica je kratkotrajni gubitak svjesti koji traje od nekoliko sekundi do najviše pola sata.

Najčešće nesvestice traju svega nekoliko minuta, a mogu se dogoditi svakome. Ne samo da se svima događaju, nego se često znaju dogoditi u najnezgodnijim trenucima. Ali kad bi mogli uticati na svoj organizam, barem psihosomatski znajući koji su okidači, pretpostavka je da bi se nesvestice manje događale.

Neki od okidača za koje nikad nismo mislili da bi uticali na gubitak svesti su i kašalj i odlazak na toalet, piše Daily Mail.

Naglo ustajanje

Nemojte naglo ustajati, jer pri ustajanju gravitacija povlači krv u noge i uzrokuje značajni pad pritiska. U većini slučajeva naš organizam ima protivudarac i srce počinje brže da pumpa krv i steže krvne sudove kako bi stabilizovalo pritisak. Ali, u nekim slučajevima organizam je preslab kako bi pokrenuo krvotok i tu dolazi do mogućnosti nesvestice.

Odlazak u toalet

Odlazak na toalet isto može prouzrokovati nesvesticu. Nije bitno koju nuždu obavljate, samim pražnjenjem organizma šire se krvni sudovi. U slučaju naprezanja krv se usmerava od mozga prema području naprezanja i to ostavlja mozak u riskantnoj poziciji rada s manjom količinom kiseonika,piše kucnilekar.com

Smeh

Retko se događa, ali ima dosta zabeleženih slučajeva da nakon intenzivnog smejanja (budući da tokom smejanja prekidamo dotok kiseonika) možemo izgubiti svest. Budući da je takav smeh teško kontrolisati, budite na oprezu i svesno smanjujte stezanje mišića abdomena kako biste se uspeli zaustaviti pre nego vam ponestane kiseonika.

Kašalj

Napadi intenzivnog kašlja mogu biti ozbiljan okidač nesvestice. Izveštaj objavljen na portalu “Respiratory Medicine” kaže da postoji par stotina prijavljenih slučajeva ovakvih napada gde su ljudi znali biti u nesvesti i do pola sata. Smatraju da je ovakva nesvestica uzrokovana promenom visine pritiska oko pluća.

Komentari

komentara