Magazin

GLEDAJTE KAO SUPERMEN – Nauka omogućila gledanje kroz 'zidove'

Napisao admin

Tim nizozemskih znanstvenika objavio je da je po prvi put u povijesti uspio dobiti oštru sliku predmeta sakrivenih iza neprozirnih zaslona


Superman (Foto: Cure.ba)

Materijali poput kože i papira djeluju neprozirno jer svjetlost kroz njih ne putuje pravolinijski, već se raspršuje i kreće se nepredvidljivim smjerovima. Zbog toga je u principu nemoguće dobiti jasnu sliku predmeta koji su sakriveni iza takvih materijala. Znanstvenici već godinama pokušavaju razviti nove tehnike koje bi riješile ovaj problem, međutim, donedavno se iz raspršenih zraka nikako nije mogla dobiti kvalitetna snimka sakrivenih predmeta.

Prema izvještaju predstavljenom u novom broju časopisa Nature, to je konačno pošlo za rukom znanstvenicima s MESA+ Institute for nanotechnology na University of Twente. Tim pod vodstvom dr. Allarda Moska skenirao je ugao laserske zrake koja je osvjetljavala neprozirni zaslon. Istovremeno je računar snimao količinu fluorescentnog svjetla koje je vratio maleni predmet sakriven iza zaslona.

Dr. Mosk je objasnio da se mjerenje intenziteta svjetla ne može upotrijebiti za izravno stvaranje slike predmeta, međutim, informacije koje su nužne za to ipak su sadržane u zbrkanom obliku u svjetlosti koja se probija. Autori studije odlučili su istražiti jesu li takve informacije dovoljne za sastavljanje jasne slike. Na temelju rezultata otkrili su novu tehniku koja to omogućuje. U njoj računar prvo pretpostavlja koje informacije nedostaju, a potom testira i rafinira pretpostavke. Ovom metodom tim je uspio snimiti sliku skrivenog fluorescentnog predmeta promjera od samo 50 mikrometara, što je uobičajena veličina stanice.

Znanstvenici se nadaju da će njihova tehnika omogućiti razvoj novih metoda mikroskopije kojima bi se mogle raditi snimke u okolišu sa snažnim raspršenjem poput dijelova čipova ili tkiva pod površinom kože.

cure.ba

Komentari

komentara