Magazin

SVI GOVORE KAKO TREBA ŽIVJETI U TRENUTKU, ALI ŠTA KAD SMO PUNI BRIGA? EVO 6 JEDNOSTAVNIH NAČINA!

Napisao H. H.

Da li ste opterećeni prošlošću ili zabrinuti za budućnost? Želite li naučiti na koje načine sve to otpustiti, tako da možete biti sretni i bezbrižni? Prisutnost u sadašnjem trenutku uključuje aktivno učešće u životu. To znači da trebate biti fokusirani na ono što se događa upravo ovaj trenutak. Zašto je to važno?

Stvari koje su se dogodile u prošlosti ostaju u prošlosti. Ništa ne možete učiniti da to promijenite. Možete vikati “…mogao sam, trebao sam, želio sam…” cijeli dan, ali neće se ništa promijeniti. Naučite što trebate naučiti iz prošlih događaja, a zatim ih otpustite, piše “Atma“…

Ono što će biti još nije došlo, pa zašto onda brinuti? Briga ili opsjednutost neće spriječiti da se stvari dogode. Osim toga, većina problema koje imamo uglavnom se nikada ne dogode. Ostati u sadašnjosti je važno jer je to jedini dio vremena nad kojim imate kontrolu. Dakle, kako ćete zadržati svjesnost u sadašnjem trenutku kada vaš um želi ostati u prošlosti ili budućnosti?

6 jednostavnih strategija

1. Bacite pogled na djecu i budite poput njih

Da li ste ikada pokušali razgovarati s djetetom dok igra svoju omiljenu igru i nikako mu ne možete odvući pažnju? To ne mora značiti da vas ignoriše, djeca su jednostavno ponekad tako fokusirana na sadašnji trenutak da uopšte ne primjećuju da ih dozivate.

Djeca žive ovdje i sada. Ona nisu opsjednuta nečim što se dogodilo jučer i ne uzrujavaju se oko toga što se može dogoditi sutra. Ona su fokusirana na stvari koje su im privukle pažnju u ovom trenutku.

2. Meditirajte bar na kratko – kako znate i umijete

Cijela poenta meditacije je da budete prisutni u svakoj minuti. Kada kanalizujete svu pažnju na svoje disanje, ne možete misliti ni na što drugo. Ne možete misliti na prošlost niti na budućnost. Možete misliti samo o sadašnjem trenutku.

Neki ljudi odustaju od meditacije jer ne mogu ukrotiti svoj um, ali uz dovoljno prakse, možete se riješiti nemira i biti potpuno fokusirani.

3. Živite od sad kao da vas niko ne gleda

Jeste li nekad odustali od nečega jer ste se bojali da ćete ispasti glupi i blesavi? Sama pomisao da vas neko prosuđuje može vas spriječiti da živite u sadašnjem trenutku.

4. Ne obazirite se na ono što drugi misle

Koga briga slaže li se neko s vama ili možda misli da ste čudni?

Neki od najvećih inovatora na svijetu nisu se zabrinjavali etiketiranjem društva i ostali su vjerni sebi. Pogledajte Einsteina.

5. Ako želite plesati, plešite

Ako želite pjevati, pjevajte.

Radite ono što vas čini sretnim. Nije važno što drugi misle. Važno je samo ono što vi mislite.

6. Uzmite pauzu od društvenih medija

Teško je ostati fokusiran na ovdje i sada, kada vaš telefon zvoni i upozorava na SMS poruke. Ponekad ćete se morati isključiti iz društvenih medija kako bi u potpunosti učestvovali u životu.

Samo zato što vam neko pošalje nešto, ne znači da morate odmah odgovoriti. Ako uvijek čekate poruke ili zaustavljanje svoj trenutni posao jer vam je prijatelj poslao smiješni vic, niste potpuno uključeni u svom životu. Ne živite.

Počnite živjeti svaku minutu kao da vam je zadnja.

Na neki način i jest zadnja jer taj trenutak nikada nećete moći vratiti.

Učinite ga vrijednim.

Komentari

komentara