Magazin

Savjeti – Probudite jesenji optimizam

Napisao admin

Raspoloženje vam je ispod svakog nivoa i lupate glavom na koji način da povratite osmijeh na lice. Depresija, tugaljivost, apatija, osjećaji tako karakteristični za jesen, mogu da se uvuku u naš život skoro neprimjetno. Osjetimo se nezadovoljno i utučeno, a uzrok je rijetko kad zaista poznat. Bečki psiholog Julia Umek savjetuje na koji način probuditi jesenji optimizam.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

DOBRO SE NASPAVAJTE. Kad smo dobro naspavani, lakše ćemo održati lijepo raspoloženje. Nemojte da spavate ni previše, ni premalo, jer to može odvesti u bolest. Odagnajte kradljivce sna poput teškog jela, horor filmova i svađe, pripremite se za okrepljujući i dobar san.

JEDITE ‘HRANU ZA DUŠU’. Teško jelo oduzima dobro raspoloženje. Zaista dobra hrana je svježe voće i povrće, jer sadrži važne minerale i vitamine koji su neophodni našem mozgu za stvaranje hormona sreće. Tu spadaju, na primjer, banane. Proizvodnju ovih hormona podstiču i omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, poput sardina ili lososa. Dobro za raspoloženje je i čaša dobrog vina. Obavezno izbjegavajte transmasti jer one ne samo da povećavaju nivo holesterola i otrovni su za srce nego mogu da izazovu i depresivna raspoloženja. Ove transmasti se nalaze u brzoj hrani i određenim jelima od brašna.

BOJE PODIŽU RASPOLOŽENJE. Različiti tonovi i boje povećavaju naš dobar osjećaj, tako što podstiču naš vegetativni nervni sistem i hormonsku aktivnost. Svijetao namještaj i tapete unose više svjetla u sobu. Birajte i odjeću u bojama koje su za vas odraz lijepog raspoloženja. 

OBRATITE PAŽNJU NA PRAG BUKE. Mnogi i ne primjećuju da im nešto uporno ometa mir. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, već je dovoljno 35 decibela  pozadinskih zvukova, da bi se povećao nivo stresa. Obratite pažnju na prag buke u svojoj okolini. Barem dva puta nedjeljno, na po sat vremena, potražite mjesto koje vam poklanja apsolutni mir. Šetajte u šumi gdje će svjež vazduh učiniti čuda i podići raspoloženje. 

PLANINARENJE. Najbolji put ka dobrom raspoloženju i najveći stimulans je planinarenje. Već sa prve uzvišice svijet izgleda drugačije. Mnogi problemi odjednom izgledaju sasvim mali, a širina otvara duh za nove perspektive.

cure.ba

Komentari

komentara