Magazin

Uskoro – Živjet ćemo u svijetu gdje ima više telefona nego ljudi

Napisao admin

Novo istraživanje, koje je sprovela Svjetska banka, pokazuje zaprepašćujući rast mobinih telefona od 2000. godine.


telefon (foto:cure.ba)

Tada je, prije samo 12 godina, bilo manje od milijardu mobilnih pretplatnika u svijetu, dok danas postoji više od 6 milijardi mobilnih pretplatnika (u mnogim zemljama je uobičajeno za jednu osobu da ima više brojeva) i taj broj i dalje raste, pa će uskoro premašiti broj ljudske populacije.

Trenutno tri četvrtine svjetskog stanovništva ima pristup mobilnom telefonu.

Poređenje mobilne i fiksne telefonije pokazuje koliko su se mobilni telefoni razgranali širom svijeta i definitivno preuzeli prevlast u odnosu na fiksne.

Čak i na vrhuncu fiksnih pretplatnika je bilo “samo” oko jedne milijarde na globalnom nivou, a trebalo je više od jednog vijeka da se dostigne taj broj. Naravno mobilna i fiksna telefonija zahtijevaju različitu infrastrukturu, pa je samim time broj fiksnih telefona po domaćinstvu bio jedan, nije mogao svako imati svoj… Ali, čak i uzimajući u obzir te razlike, širenje mobilne telefonije je predstavnik globalizovane ekonomije u kojoj se nove tehnologije mogu širiti brže i dalje nego ikada prije.

Takođe, za razliku od fiksnog telefona, mobilni je nešto šire, on je multimedijalni uređaj. A još treba ukazati i na mogućnosti SMS-a. Dnevno se pošalje više od 12 miliona SMS-ova. Mobilni internet tek postaje zastupljeniji kako su pametni telefoni sve jeftiniji i dostupniji.

 

cure.ba

Komentari

komentara