Magazin

Cinema for Peace – Angelina Jolie podržala projekat "Video arhiv genocida u BiH"

Napisao admin

Fondacija Cinema for Peace će učestvovati u aktivnostima obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Sarajevo Film Festivalom.


Angelina Jolie lično podržala projekat ( Foto: Cure.ba )

Svoju podršku aktivnostima Fondacije i projektu ‘Video arhiv genocida u Bosni i Hercegovini’  lično je dala i  Angelina Jolie prilikom svoje posjete Sarajevu proteklih dana.

Međunarodna Fondacija Cinema for Peace počela je sa radom u Bosni i Hercegovini u decembru 2011., otvaranjem Ureda u Sarajevu, s ciljem uspostavljanja ‘Video arhiva genocida u Bosni i Hercegovini’. Slijedeći primjer Instituta Shoah pri Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji, koji je osnovao reditelj i producent Steven Spielberg, namjera bosanskohercegovačkog ‘Video arhiva genocida’ jeste zabilježiti 10.000 životnih priča ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Do sada su snimljene 232 životne priče.

U utorak 10. jula, u sklopu obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici, Fondacija Cinema for Peace će učestvovati u komemorativnim aktivnostima u Srebrenici i Potočarima u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari. G. Hasan Nuhanović, konsultant Fondacije Cinema for Peace, tom će prilikom predstaviti projekat ‘Video arhiv genocida u Bosni i Hercegovini’ posjetiocima i preživjelim. Uz njega okupljenima će se obratiti i Ćamil Duraković, predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici, te predstavnik Fondacije Cinema for Peace.  Životne priče preživjelih Srebrenčana zabilježene u sklopu ‘Video arhiva genocida’, će biti emitovane u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u terminu od 19:30 do 23:00 sata.

U srijedu 11. jula, u sklopu Dana ljudskih prava Sarajevo Film Festivala, Fondacija Cinema for Peace predstaviće projekat ‘Video arhiv genocida u Bosni i Hercegovini’ putem interaktivne izložbe postavljene na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI Centra) u terminu od 12:00 do 23:00 sata.

Posjetiocima će se takođe pružiti mogućnost da u audio-video formatu zabilježe svoje utiske nakon što pogledaju video zapise životnih priča preživjelih Srebrenčana. Nakon predstavljanja na Trgu djece Sarajeva izložba će od 12 do 14. jula biti postavljena i u Galeriji Roman Petrović, Titova 54, u periodu od 11:00 do 18:00 sati. Ulaz je slobodan!

Namjera Fondacije Cinema for Peace jeste da ovom prilikom na simboličan način doprinese obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

Angelina Jolie lično podržala projekat ‘Video arhiv genocida u Bosni i Hercegovini’

Projekat ‘Video arhiv genocida u Bosni i Hercegovini’  tokom svoje nedavne posjete Sarajevu, još jednom je podržala i slavna glumica i rediteljica Angelina Jolie.  Naime, u razgovoru sa direktoricom Ureda Fondacije u Bosni i Hercegovini, Selmom Hadžić, Jolie je ocijenila projekat kao “važan i neophodan“ istaknuvši kako joj je “zadovoljstvo što ima priliku podržati ovaj projekat.” Prilikom susreta Selma Hadžić uputila je Angelinu Jolie o dosadašnjem razvoju Fondacije i projekta ‘Video arhiv genocida u Bosni i Hercegovini’ istaknuvši da su stotine preživjelih već dali izjave za ‘Video arhiv genocida’. Hadžić je također informisala Jolie o saradnji Fondacije Cinema for Peace sa Sarajevo Film Festivalom povodom obilježavanja Dana ljudskih prava 11. jula. Jolie je tada uručen primjerak DVD-a sa dvije izjave žrtava koje su preživjele genocid u Srebrenici, zabilježenim u sklopu ‘Video arhiva genocida’.

Nakon susreta s Jolie, Selma Hadžić je izjavila: „ Angelina Jolie već niz godina podržava pitanja pravde i rad Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Kada je saznala o tragediji u Bosni i Hercegovini  i kako je svijet ostao slijep na počinjene zločine, bila je inspirisana da napiše, režira i producira dugometražni film “U zemlji krvi i meda”, koji se može smatrati vrstom svjedočanstva o zločinima na ovim područjima. U februaru ove godine na svečanosti koju je Cinema for Peace održao u Berlinu, film “U zemlji krvi i meda” dobio je nagradu “Cinema for Peace za najznačajniji film godine”, koja je u prošlim godinama pripala filmovima “Laku noć i sretno” Georga Clooney-a i “Mlijeko” Gus van Santa, kao i specijalnu “Cinema for Peace počasnu nagradu za suprotstavljanje ratu i genocidu.”

Tokom svečanosti u Berlinu Jolie je apelirala na njemačko Ministarstvo vanjskih poslova da podrži realizaciju ‘Video arhiva genocida’ što je njemačka vlada i učinila. Ministar vanjskih poslova Njemačke Dr. Guido Westerwelle, u znak iskazane potpore Njemačke vlade ‘Video arhivu genocida’, izjavio je: “Njemačka će dati svu potrebnu potporu kako bi ovaj projekat bio uspješno realizovan, kako bi se osigurala dokumentacija za buduće generacije, te podržao proces pomirenja. “

Jolie je naknadno obećala značajnu ličnu podršku projektu ‘Video arhiv genocida u Bosni i Hercegovini’ sa svojim partnerom Brad Pitom.

cure.ba

Komentari

komentara