Magazin

​Najluđa granica na svijetu – Uđeš na pivo u jednoj zemlji, a izađeš u drugoj

Napisao admin

Kada uđete u pivnicu De Biergrens, ulazite u nju na jedna vrata iz Nizozemske, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Da, pomalo čudno, ali ovo je jedna od najluđih međunarodnih granica na svijetu. U pivnici postoje i dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na nizozemski. Postoje i dvije blagajne, i to svaka na suprotnim krajevima pivnice.


Foto:arhiva

 

Ta granica nalazi se u Baarleu, mjestu koje je udaljeno oko 100 kilometara južno od Amsterdama. Zanimljivo je da granica, osim što prolazi ulicama i kroz sredinu trgovina i kafića, poput pivnice De Biergrens, prolazi i kroz vrtove, pa čak i dnevne sobe.

 

Granica iz 12. stoljeća

 

Granica datira još iz 12. stoljeća, kada su ratovi određivali zemljišta i što kome zapravo pripada. Kada se Belgija odcijepila od Nizozemske 1830. godine, taj nered i linije koje su obilježavale što je čije, postale su nacionalna granica, ali su također za sobom ostavile i brojne enklave. Danas Baarle leži u Nizozemskoj, ali ima 22 belgijskih enklava koje pak, imaju sedam nizozemskih enklava unutar njih.

 

Ako ste zbunjeni, Baarle ima sustav koji pomaže u ovoj zavrzlami. Granica je označena putokazima, bijelim križevima i metalnim nosačima. 

 

Stanovništvu ništa ne smeta, navikli su

 

Što se tiče kafića, posjetitelji mogu, primjerice, stati uz čašu vina u Nizozemskoj i nagnuti se nad bijeli križ pa svoju čašicu popiti u Belgiji. Kako je radno vrijeme restorana i kafića različito u dvije zemlje, tako oni koji se nalaze na granici i podijeljeni su, mogu premjestiti stolove s jedne strane na drugu stranu, točnije u drugu zemlju.

 

Što se tiče samih adresa, koristi se pravilo ulaznih vrata pa se ondje gdje se nalaze ulazna vrata plaća i porez, bez obzira na to u kojoj zemlji je ostatak kuće. Ako otvorite vrata na belgijskoj strani, živite u Belgiji. Za jednostavnu identifikaciju, nacionalna zastava obično se nalazi pokraj kućnog broja. Pivnica poput De Biergrensa, s ulazima u obje zemlje, dobiva adresu za svaka vrata, piše NYT, a prenosi Večernji list.

 

Formalno, belgijski i nizozemski dijelovi imaju zasebne gradske dvorane, crkve i vatrogasce, ali su nedavno udružili svoje policijske snage. No, stanovništvu u ovom mjestu ništa ne smeta. – Da, imamo dvije adrese, dva telefona i dvije blagajne – rekao je Karlean Vermonden, jedan od zaposlenika u pivnici. – Ali to nije problem. To je samo način života ovdje – poručio je. 

pogled.ba

Komentari

komentara