Magazin

Ispovijest – “Doveo sam porodicu u Njemačku, osigurao im lagodniji život. Ali…”

Napisao H. H.

Odlazak iz domovine nije lagan za većinu iseljenika. Za sobom ostaviti porodicu i prijatelje i sve poznato, nije nimalo jednostavno.

Kako se osjeća zbog toga što je morao otići iz Hrvatske posvjedočio je 28-godišnji Zoran. Inače radnik u građevinskoj kompaniji u Frankfurtu, u Njemačkoj živi posljednjih godinu dana. Iz rodne Koprivnice otišao je zbog nedostatka posla. Evo kako se osjeća nakon 12 mjeseci u dijaspori…

“Doveli ste porodicu u Njemačku, našli stan, našli posao i sada na ulazna vrata vašeg stana stavljate jedan simbolični natpis – ‘Home sweet home’. U istom trenutku osjećate jednu veliku sreću i radost jer ste uspjeli započeti neki novi život, neku bolju budućnost, smatrate da ste djeci osigurali lagodniji zivot, veće mogućnosti, bolju egzistenciju.

Ali, u drugom trenutku osjećate strahovitu ljutnju i tugu. Morali ste svega odreći u vašoj zemlji, vašem gradu, vašoj ulici. Morali ste napustiti sve prijatelje, braću, rodbinu. Morali ste pobjeći iz vašeg doma samo zato da bi mogli preživjeti…

Strašno.

Zašto imamo državu u kojoj je najveći uspjeh otići iz nje? Ne, nije kriva samo politika, većim dijelom krivi su ljudi, građani te zemlje koji se nisu dovoljno borili da im bude bolje. Nikad niti neće biti bolje. Samo gore.

A ja ne živim za Hrvatsku već za svoju porodicu…”

Komentari

komentara