Magazin

Banja Luka smrdi na leš – Procvjetao najveći i najsmrdljiviji cvijet na svijetu!

Napisao admin

Najveći, a ujedno i najsmrdljiviji cvijet, procvjetao je i u Banjaluci. Od sadnje do prvog cvjetanja, u prosjeku prođe 20 godina, iako je kažu, to prava rijetkost. Ono što čini ovaj nesvakidašnji događaj, još nevjerovatnijim, jeste da nije procvjetao samo jedan, nego dva primjerka ove vrste.


Cvijet (Foto: arhiva)

U rasadniku porodice Slavnić, u Zalužanima, desilo se čudo. Procvjetala su dva primjerka, cvijeta, Titan arum, poznatijeg i kao “cvijet leš“, zbog mirisa koji ispušta.

 

Cvijet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu. Nakon cvjetanja, traje samo dva do tri dana, a za to vrijeme, miriše, tačnije smrdi na trulo meso.

 

“Vrlo je rijetko da ta biljka cvijeta, ona kad cvjeta, prate je mnogi mediji, mnogo posjetilaca bude. Posljednje cvjetanje u Bazelu, Arboretumu u Švicarskoj, posjetilo je oko 25.000 ljudi“, rekao je Boro Slavnić.

 

Boro tvrdi, da je ovo jedinstven događaj u historiji i da se do sada nikada nije desilo da oba cvijeta procvjetaju, u isto vrijeme, na istom mjestu. Kaže da nema puno posjetilaca, jer to, na našim prostorima izgleda i nije atrakcija.

ekskluziva.ba

Komentari

komentara