Magazin

1200 ostrva – Maldivi: Tropski raj na Zemlji

Napisao admin

Republika Maldivi je ostrvska država u Indijskom okeanu, jugozapadno od indijskog poluostrva. Sastoje se od 1200 ostrva od kojih je 200 nenaseljeno.


Maldivi (Foto: kolektiv.me)

Za Maldive važi izraz “Raj na Zemlji”, a mi zaista mislimo da jesu. Dugo su bili jedna od najbolje čuvanih tajni na svijetu. Ostrva sa palmama i prelijepim bijelim pješčanim plažama, tirkiznim lagunama i nezaobilaznim koraljnim grebenima neprestano fasciniraju turiste koji imaju sreće da ovdje provedu odmor.

Glavni grad Maldiva je Male, ostrvo veličine dva puta jedan kilometar na kom službeno živi 65 hiljada ljudi.

Kupanje i podvodno ronjenje s bocama u kristalno čistoj vodi glavne su aktivnosti turista na Maldivima. Temperatura mora rijetko pada ispod 28 stepeni, a koraljni grebeni se obično nalaze već na nekoliko metara od ostrva i prilično su plitki, od pola metra do dva, tako da rone svi – i djeca i odrasli. Ronioci mogu da uživaju u milionima šarenih riba, zbog čega imaju utisak kao da rone kroz akvarijum pun neobičnih oblika i kombinacija boja.

Na nešto većoj dubini se mogu vidjeti velike raže, neke vrste morskih pasa i kornjače. Koliko god Maldivi bili lijepi i bajkoviti iznad površine mora, još su ljepši i šareniji pod vodom. Kristalno čista voda i vidljivost do pedesetak metara svrstava ih među najbolje ronilačke lokacije na svijetu.

Ukoliko niste ljubitelj ronjenja, dane možete provoditi leškareći i sunčajući se na predivnim pješčanim plažama Maldiva.

Na Maldivima nećete moći da zaobiđete kokos, banane i mango, koji se svakodnevno koriste u ishrani. Specijalitetom se smatraju crveni jastog i tunjevina. Stanovnici Maldiva ne jedu puno mesa, a nacionalni specijalitet je pirinač začinjen specifičnim karijem.

kolektiv.me

Komentari

komentara