Magazin

Snaga i izdržljivost – Evo što mjesec u kojem ste rođeni kaže o vašim tjelesnim mogućnostima

Napisao admin

Studija je također pokazala da učenici koji su rođeni u prvom polugodištu (škola počinje u septembru) imaju najbolje rezultate


Žena (Foto: Kolektiv.me)

Djeca rođena u jesenskim mjesecima bolji su sportaši od vršnjaka, pokazalo je istraživanje provedeno na britanskom Sveučilištu Essex.

Istraživanje je ispitivalo snagu i izdržljivost više od 8500 školaraca, a najpovoljniji mjesec za rađanje sportaša jest oktobar, piše MSN. Klinci su podvrgnuti nizu kardiovježbi, vježbi za donji dio tijela te zgibovima. U prosjeku, dječaci rođeni u oktobru mogli su trčati čak 10 posto brže od vršnjaka, 12 posto više su skakali i 15 posto su bili snažniji od onih rođenih na proljeće, odnosno u aprilu.

Studija je također pokazala da učenici koji su rođeni u prvom polugodištu (škola počinje u septembru) imaju najbolje rezultate. Dosad se smatralo da su na vrhu djeca koja su starija, odnosno koja su prije početka školske godine već proslavila rođendan.

– Prerano je da bismo roditeljima savjetovali da se potrude začeti djecu tako da se rode najesen. Da je ovo baš uvijek tako, onda bi svi vrhunski sportaši bili rođeni u istom mjesecu, skeptičan je profesor Adrian Bauman sa sveučilišta u Sydneyju.

vecernji.hr

Komentari

komentara