Magazin

Izuzetno teško – Pokušajte uočiti rijetkog grabežljivca (FOTO)

Napisao admin

Fotograf David Jenkins snimio je fotografije koje su u kratkom roku obišle svijet.


Snježni leopard (Foto: Telegraph)

Razlog tomu je što su na njima ulovljeni snježni leopardi u indijskom dijelu Himalaje, ugrožena vrsta koja se tako dobro mimikrira u prirodu da ih je gotovo nemoguće uočiti na fotografiji ili videu.

Jenkins, 41-godišnjak iz Irske, boravio je na temperaturama i do -20 stupnjeva kako bi snimio ove rijetke životinje, a nakon dva tjedna u divljini napokon mu se posrećilo. A tu “sreću” ustvari mu je donio dječak iz obližnjeg sela koji je primijetio krv na ovcama u blizini, što je izravni pokazatelj da je snježni leopard u blizini.

Tad je Jenkins uspio uloviti vrijedne prizore, a kazao je i da je bilo nevjerojatno što je životinje ulovio u trenucima kad su bile iznimno opuštene. “Snježne je leoparde iznimno teško uočiti, to je životinja koju mi je najteže bilo fotografirati. Imaju savršenu kamuflažu i žive na iznimno nepristupačnom terenu, na kojem je ljudima izazov već samo hodati i održavati toplinu. Također, vrlo su rijetki, ugroženi i najčešće bježe od ljudi. Uočili smo ih samo zato što je lokalni dječak vidio stado ovaca kako bježi”.

“Fotografiram velike mačke, polarne medvjede, morske pse i druge velike grabežljivce gotovo 20 godina i sasvim sigurno mogu reći da mi je ovo bio najveći izazov dosad”, pojasnio je za Telegraph.

image

index.hr

Komentari

komentara