Magazin

Pomozimo ova tri jetima – Melika, Fata i Elvin žive u 15 kvadrata, goli i bosi!

Napisao admin

Melika, Fata i Elvin su njihova imena! Melika, Fata i Elvin žive u 15 kvadrata! Melika, Fata i Elvin su jetimi!


Melika, Fata i Elvin (Foto: Pomozi.ba)

Započeo sam priču ponovivši njihova imena tri puta, kako bi ih što bolje zapamtili, jer mnogo je djece kao što su oni, djece koja imaju tako malo i kojima ne treba puno da bi bili sretni.

Nije toj djeci potreban ni tablet, ni računar, ni mobitel, a ni neke markirane patike. Sve što je njima potrebno je krov nad glavom i normalni uslovi za život.

Potrebno im je da mogu ujutru normalno da se umiju, normalno obuku, da im je toplo i da ne razmišljaju šta će taj dan jesti jer ne treba to da bude briga djece od četiri-pet godina.
Oni treba normalno da odrastaju kao svi njihovi vršnjaci, da uživaju u svom odrastanju, sretni i bezbrižni kao što sva djeca treba da budu.

Međutim, Melika, Fata i Elvin sada žive u prostoriji od 15 kvadrata, u kući u kojoj žive još druge dvije porodice i u ovom trenutku nemaju ništa od onoga što njihovi vršnjaci imaju.

Majka, koja je psihički potresena zbog iznenadne smrti muža, uspijeva nekako da se brine o njima, ali potrebna joj je pomoć svih nas.
Humanitarna organizacija “Dirhem” iz Travnika pokrenula je akciju za ovu porodicu prije par dana, a mjesne zajednice Turbe i Pulac su se također uključile u akciju za pomoć ovoj djeci i odmah nakon objave apela javio se jedan čovjek koji im je kupio kuću nedaleko od njihovog trenutnog prebivališta, a oni žive u selu Pulac, nekoliko kilometara poslije Travnika.

Međutim, potrebne su stvari da se opremi ta kuća, kao i sredsta za kupovinu životinja koje će u narednom periodu dijelom osiguravati egzistenciju ovoj dječici.

Ono što je najvažnije za ovu djecu, je to, da moramo reagovati na vrijeme, moramo djelovati preventivno jer mi smo malog Elvina zatekli vani bosog i u potkošulji u sred Februara i ako Elvin, ne daj Bože, navuče neku bolest i ako mu za godinu-dvije bude trebalo 100 hiljada eura za liječenje, tada će biti kasno i to će značiti da smo podbacili i nismo reagovali kada je trebalo.

Molim vas da uradite share ovog albuma i na taj način pomognete da što više ljudi vidi situaciju u kojoj se ova djeca trenutno nalaze, a sve one koji žele pomoći mogu koristiti standardne račune :

Transakcijski račun za uplate u BiH :
Intesa Sanpaolo Banka BIH – 154-160-20044490-67
Za uplate iz inostranstva :
Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541602004449067
Udruženje “Pomozi”, Brčanska 17, 71000 Sarajevo
Svrha : Pomoć za jetime

Paypal : paypal1@pomozi.ba

pomozi.ba

Komentari

komentara