Magazin

Hrišćani danas proslavljaju Vaskrs

Napisao H. H.

U cijelom hrišćanskom svijetu, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima

Hrišćani danas proslavljaju svoj najveći praznik Vaskrs. Prema hrišćanskom vjerovanju tog dana je Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na zemlji darovao vječni život.

Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se poslije jevrejske Pashe, u prvu nedjelju poslije punog mjeseca koji pada na sam dan proljetne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za Vaskrs su, također, vezani lijepi običaji u našem narodu. U cijelom hrišćanskom svijetu, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. Crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Jedan od najljepših i najradosnijih običaja, koji se nije iskorijenio, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Po ustaljenoj tradiciji, jaja se farbaju na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi.

Simbolika farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalina Mironosica (to je ona djevojka, koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po vaskrsenju), putovala u Rim da propovijeda Jevanđelje, i posjetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse”.

Crvena boja simboliraju Hristovu nevino prolivenu krv, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti.

Vaskrsno slavlje

Kada svane dan Vaskrsenja Hristova, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona, i javljaju dolazak velikog praznika. Ovaj blagdan se čestita riječima: “Hristos Vaskrse!” i “Vaistinu Vaskrse!”.

Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad se i takmiče čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za djecu. Prilikom tucanja izgovara se, takođe, – “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Na Vaskrs se prvo jede kuhano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.

Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se daruja farbanim jajetom.

Pobusani ponedeljak

Prvi ponedjeljak poslije Vaskrsa zove se pobusani ponedeljak. Tog dana, po narodnom vjerovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom.

U nekim krajevima, ovaj dan se obilježava kao i zadušnice. Naime, izlazi se na groblja, pale se svijeće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vaskrsna jaja na grob, i dijele se potom sirotinji.

Dakle, pobusani ponedaljak je dan posvećen mrtvima, prenosi “Avaz“.

Komentari

komentara