Magazin

Ispovijest Elvina Kadrića koji već 21 godinu traži oca Edina – Volio bih da i ja mogu doći na mezar i proučiti svom babi Fatihu

Napisao admin

Elvin Kadrić, 21-godišnji Sarajlija, bh. javnosti poznatiji kao Kadra iz šoua Hayat TV-a “Zvjezda možeš biti ti” (ZMBT), u ispovijesti za naš list otkriva manje poznate, nažalost tragične detalje svog života.


Elvin Kadrić (foto: avaz)

Elvin nije bio ni rođen kada su četnici odveli njegovog oca Edina iz kuće. Ubijen je zajedno s Elvinovim dedom Adilom i još 44 Hadžićana koji su u maju 1992. godine odvedeni iz svojih domova.

Imao samo 22

Na Jahorini je prije dvije sedmice počelo prekopavanje lokacije za koju se sumnja da krije tijela 46 ubijenih Bošnjaka iz Hadžića. Tim povodom Elvin je posjetio i kasarnu “Slaviša Vajner Čiča” u Istočnom Sarajevu, objekt u kojem je posljednji put viđena ova grupa nevinih žrtava.

Elvin nam je na tom mjestu ispričao svoju životnu priču o odrastanju bez oca.   

– Nije lako pričati o tome. Ovdje su posljednji put viđeni moji babo i dedo. Odavde su odvedeni, a potom ubijeni, a evo, i nakon 21 godinu traže njihove posmrtne ostatke. Nadam se da će ih naći i da ću konačno moći otići na mezar te svom babi i dedi proučiti Fatihu – kaže nam Elvin.

Njegova majka Sanela bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Nosila je Elvina u stomaku kada je ostala bez supruga.

– Moj babo je imao samo 22 godine kada su ga odveli, a ja sada imam 21. Moja nana Safeta često to spominje, jer se sada u Hadžićima obilježava i godišnjica od njihovog ubistva. Odrastao sam bez oca i nije bi bilo jednostavno. Nije me mogao gledati na fudbalskim terenima kada sam trenirao. Imam očuha koji me je savjetovao i bio uz mene, ali to nije moglo zamijeniti mog babu. Velika mi je radost polubrat Benjamin i za njega sam jako vezan, a on boluje od autizma – kaže Elvin.

Stalno čekanje 

O ocu i dedi zna iz priča nane Safete i majke Sanele, koje žive u nadi da će ih konačno pronaći.

– Znam da mama i nana pate, jer često gledaju na televiziji kako je neko pronađen, očekuju svakog dana da će i one to dočekati. Možda bi meni bilo još teže da sam poznavao oca i dedu, za koje kažu da su bili ugledni i pošteni ljudi. Tek sam toga postao svjestan kada su našli kosti oca mog školskog druga. Shvatio sam šta to, ustvari, znači za mene i za moju porodicu – navodi Elvin.

Tupi zvuk bagerske kašike

Safetu Kadrić, Elvinovu nanu, zatekli smo na lokaciji za koju se sumnja da krije tijela ubijenih Hadžićana, uz novoizgrađeni put koji vodi ka Jahorini. 

– Već osmi dan sam ovdje. Tragam za svojim sinom i suprugom, svakog dana čekam. Slušam ovaj tupi zvuk bagerske kašike i nadam se da će ih naći – kaže Safeta Kadrić.      

dnevni avaz

Komentari

komentara