Magazin

Nakon što je bio na rubu smrti, slavni kuhar Met Dženings (42) uspio je smršati nevjerovatnih 90kg: Hrana stvara zavisnost, a ja nisam mogao bez svoje „droge“

Napisao H. H.

Fokusirajte se na male promjene. Jedite kvalitetne namirnice, jedite češće, ali manje i rezultat će ubrzo biti vidljiv. Kada pogledam svoje slike iz prošlosti, vidim nekoga ko nije imao snage da podigne glavu od posla kakobi prepoznao snagu koju ima da sebi spasi život

Pije tri godine slavni američki kuhar Met Dženings imao je 181 kilogram i dvije opcije – da živi ili da umre. Ljekare je očajnički molio da mu pomognu jer nije želio da napusti suprugu i djecu. Odabrao je život, ali to je podrazumijevalo uvođenje drastičnih promjena.

Nisam imao volje da se brinem o zdravlju

Kada je 2016. godione otišao na liječnički pregled, Met je pokazivao znakove predijabetesa, imao je visok holesterol i bolovao je od akutnog anksioznog poremećaja. Morbidno gojazan, noći je provodio krišom degustirajući hranu u svojim restoranima, nesvjesan koliko zapravo jede.

Ljudi ne shvataju da hrana može biti ovisnost, a kao i svaki pravi ovisnik, ja nisam mogao bez svoje „droge“. Ali konačno sam shvatio da zbog sebe, svoje supruge i djece moram biti zdrav. Jednog dana sam ušao u kuhinju gdje je bila moja žena Kejt i rekao sam joj da je vrijeme da promijenim svoj život – rekao je Met u intervjuu za TODAY.
Odluku je donio nakon što je shvatio da je negdje na putu između „kreativnog, radoznalog i aktivnog klinca“ i stresnog života odrasle osobe izgubio sebe i volju da se brine o svom zdravlju.

Jednom kada shvatite koliko je zdravlje zapravo važno, tada ćete se ozbiljno posvetiti i postizanju fizičkih promjena u svom životu – kaže kuhar.
Zdrava ishrana se ne odnosi samo na hranu. Riječ je i o fizičkom, mentalnom, emocionalnom pa čak i duhovnom zdravlju. Hrana je, pogotovo za kuhara, veliki dio te jednačine, prenosi aura.

Što se tiče ishrane, ovih dana se više fokusiram na nemasne proteine, mnogo različitog povrća i žitarice. Volim balans, volim okus i jednostavnost – dodaje Met.

Malim promjenama do velikih rezultata

Gostujući u emisiji TODAY, publici je pokazao kako napraviti jedno od svojih omiljenih i bogatih jela.

U pitanju je pečena riba u papirnoj kesi sa krompirom, maslinama i začinskim biljem. Volim ovaj recept jer je jednostavan, svjež, zdrav i ukusan. Plus, sve ostaje čisto jer nakon jela treba samo da bacite kesu u smeće – kaže slavni kuhar.
Međutim, konzumiranje manjih i zdravijih obroka bio je samo prvi kroak na njegovom putu da izgubi devedeset kilograma. Sredinom 2016. godine, odlučio je da uradi gastrektomiju želuca, hirurški postupak koji ljudima poput njega pomaže da ustraju na putu ka zdravijem životu. Održavanje kilaže nakon operacije bio je veliki izazov, a Met se morao navići na velike promjene. To je prije svega podrazumijevalo manje obroke i puno fizičke aktivnosti koje je Met obavljao uz punu podršku svoje porodice.

Danas je neprepoznatljiv. Oslabio je čak devedeset kilograma i obećao sebi da se nikada neće vratiti na put koji ga je zamalo odveo u smrt.

Kuhar ima i savjet za svakog ko želi da izgubi suvišne kilograme ili jednostavno želi voditi zdraviji život.

Fokusirajte se na male promjene. Jedite kvalitetne namirnice, jedite češće, ali manje i rezultat će ubrzo biti vidljiv. Kada pogledam svoje slike iz prošlosti, vidim nekoga ko nije imao snage da podigne glavu od posla kako bi prepoznao snagu koju ima da sebi spasi život – kazao je Met.

Kako do željene kilaže i vitke linije?

Na kraju, Met je otkrio nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da ostvarite željenu tjelesnu težinu:

Pijte mnogo vode svaki dan. Dženings je dnevno pio i do dva litra vode.

Cjelovite žitarice su sjajne. One će ojačati vaše tijelo i spriječiti nagle promjene u nivou šećera u krvi koje se često dešava nakon konzumiranja prekomjernih namirnica.

Koristite tajmer. Pomoću mobitela ili alarma pratite kada je vrijeme za užinu. Biće dana kada budete toliko zauzeti da nećete znati gdje vam je glava pa ćete zaboraviti da nešto gricnete, a onda ćete se prejesti kad dođe vrijeme za sljedeći obrok.

Zgriješili ste? Bez frke. Svi smo ljudi i svi griješimo, a dijeta nije izuzetak. Bitno je ostati pozitivan i ne odustati. Napravite plan za sutra i platite zacrtani plan ishrane.

Komentari

komentara