Magazin

Dokazano: Radni vikendi povećavaju rizik od mentalnih bolesti, posebno kod žena!

Napisao H. H.

Ako stalno radite do kasno i skupljate prekovremene sate, ne činite sebi najbolje. Novo istraživanje pokazalo je kako žene koje rade prekovremeno i vikendima, imaju veći rizik od razvoja depresije.

Analiza podataka 20.000 radnika, pokazala je da su žene koje su radile više od 55 sati sedmično, imale 7,3 odsto više simptoma depresije nego žene čija je radna sedmica trajala između 35 i 40 sati.

Istraživači iz UCL-a i Univerziteta Kvin Meri u Londonu, primijetili su da su radni vikendi povezani s većim rizikom od depresije kod muškaraca i žena, budući da su žene koje su radile većinu vikenda prijavile 4,6 posto više depresivnih simptoma, nego žene koje nisu radile subotom i nedjeljom. Muškarci koji su radili vikendom, imali su 3,4 posto više simptoma depresije, piše “Večernji“.

Navedeni simptomi uključuju osjećaj bezvrijednosti ili nesposobnosti.

Istraživači primjećuju da odnos između radne sedmice i depresije može da bude zbog toga što oni koji rade vikendom, u većini slučajeva imaju manju platu, pa je uz to, dodatan rad vikendom “pogodno tlo” za razvoj depresije.

Komentari

komentara