Magazin

Stvari koje svaki otac treba da nauči svog sina

Napisao H. H.

Iako mnogi misle da majka igra najvažniju ulogu u odgoju i podizanju djeteta, postoje situacije u kojima je otac nezamjenljiva figura. Posebno kada su u pitanju muška djeca.

Ako se osvrnemo na društvo u kom rastu muška djeca, možemo primijetiti sljedeće: vaspitači, učitelji i nastavnici u školama su u 90% slučajeva ženskog pola. Pred vama je lista od sedam stvari koje bi svaki otac trebao da nauči svoje muško dijete.

Naučiti ga kako da pobjeđuje i gubi

Prije svih prijatelja, najbolji pratilac za muško dijete na raznim takmičenjima je otac. Kroz nadmetanje, muška djeca najlakše shvataju koliko je truda potrebno za uspjeh. Daleko od toga da je prisustvo majke nepoželjno, ali djeca mamu gledaju kao utjehu i toplinu. Sa druge strane, takmičenja su idealna prilika da dijete shvati da su porazi neizbježni. I da shvati da ako padne samo treba da ustane i nastavi.

Naučiti ga da ima pravi odnos prema ženama

Majka može da kaže sinu kako treba da se ponaša prema ženama, ali samo otac je u stanju da mu to pokaze na sopstvenom primjeru. Najbolje je ukoliko takve stvari sinovi nauče od očeva. Jer jedino tako stvari dobijaju pravu vrijednost. Pritom, najbolje je da djetetu otac bude model super heroja. Ne imaginarna bića sa malih ekrana, već pravo, živo biće.

Neka o ljubavi uči od oca

Pravi muški razgovori o ljubavi, zaljubljenost, strepnjama. To nijedna majka ne može da prenese sinu kao što može otac. Pored toga, ovo je važno za izgradnju povjerenja između oca i sina, da postoje stvari koje samo njih dvojica znaju. Na duže staze, ovakvi dječaci postaju odgovorni muškarci.

Naučiti ga kako da uzvrati udarac

Otac je taj koji treba svom sinu da prenese vještine borbe za ispravne ciljeve. Tata je taj koji treba da ga nauči da bude jak i pravedan. Kada treba da uzvrati, a kada je najbolje da ignoriše provokacije.

Pomoći mu da pronađe svoje Ja

Najlakši način je da i otac ima svoje Ja. Dijete mora da nauči da iako se roditelji slažu u pogledu vaspitanja, i tata i mama imaju svoj pogled na svijet. I sasvim je u redu da se ti pogledi razlikuju.

Omogućiti mu različita iskustva

Sve počinje dok je dijete još beba. Ono vrlo brzo shvati razliku između muškog i ženskog manifestovanja ljubavi. Dok majke više vole da se maze i grle, očevi preferiraju aktivnije izlive emocija. To su igre koje podrazumijevaju jurnjavu i galamu. I ovo je vrlo zdarv balans između roditelja, jer su zadovoljene sve dječije potrebe.

Naučiti ga osnovnoj muškoj kulturi

Kako da se brije, kako da upraznjava bezbjedan seks, kako da veže kravatu. Iako objašnjenje za sve ovo danas postoji na internetu, iskustvo koje sinovi dožive kada ove stvari nauče od oca je neprocjenjivo, prenosi “CdM“.

Komentari

komentara