Magazin

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti

Napisao H. H.

Može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput gojaznosti ili pušenja.

Postoji životna navika koja je veoma opasna po zdravlje, iako ne djeluje tako.

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti za 26 posto, pokazala je studija univerziteta Brigam Jang, a objavljena u časopisu “Perspectives on Psychological Science”.

Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećava taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da usamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput gojaznosti ili pušenja.

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osjećaju usamljenima, i onima koji uistinu nemaju kontakata s spoljnim svijetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osjećaju sretnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osjećaju usamljenima.

Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo riješiti problem društvene izolacije, ali i ne osjećaj usamljenosti. Baš zato trebamo prihvatiti da su obje kategorije jednako važne – tvrdi voditeljica studije Julijana Holt-Lunstad.

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu što sve veći broj ljudi u svijetu žive u društvenoj izolaciji te što ostvaruju sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet te daju životu veći smisao.

Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, te imati bogat društveni život – savjetuje dr. Holt-Lunstad, prenosi “Espreso“.

Komentari

komentara