Magazin

Kako je ljepotica s Kosova pokorila svjetsku muzičku scenu

Napisao H. H.

Pjevačici kosovskih korijena pošlo je prošle godine za rukom ono što je prije nje uspjela samo Adele 2015. – imati pjesmu na prvom mjestu britanskih top lista kojim dominiraju muški izvođači.

Jedan je to od uspjeha kojim je Dua Lipa obilježila 2017. godinu, a s istom pjesmom “New Rules” uspjehe je nastavila nizati i u 2018. godini postavši nedavno najmlađa umjetnica koja se može pohvaliti s milijardu pogleda na YouTubeu.

Od pet nominacija za “Brit Awards”, Dua je u srijedu kući odnijela dvije nagrade. Na putu do velikog uspjeha uložila je puno truda, pokazala hrabrost, ali i zrelo razmišljanje o muzičkom žanru u kome uspješno pliva.

Dua je rođena u Londonu gdje su njeni roditelji, marketinški menadžer i muzičar Dukagjin i izvršna direktorica u turizmu Anesa, pobjegli 1995. zbog rata u rodnom Kosovu. Ljubav prema muzici naslijedila je od oca, bivšeg rock muzičara koji je pjevao u bendu Oda.

Njeni snovi o muzičkoj karijeri poljuljani su još u osnovnoj školi, gdje su joj zbog nemogućnosti pjevanja visokih tonova rekli da nema talenta, a novi udarac uslijedio je 2008. godine kada se kao jedanaestogodišnjakinja s porodicom seli u Prištinu, gdje je otac Dukagjin dobio posao.

“Bez obzira na drukčiji život u Prištini, nastavila sam pjevati, a s 14 godina počela sam objavljivati obrade poznatih pjesama na YouTubeu. Uvijek sam željela pjevati. Ne smijete odustati vjerovati u ono što volite”, opisala je Dua za “The Sun” taj period svog života u kome se nije dala obeshrabriti, prenosi “Radio Sarajevo“…

Komentari

komentara