Magazin

Šveđani smislili kako da besplatno griju kuću: Cijeli svijet poludio za genijalnom idejom!

Napisao H. H.

Ne treba da čudi zbog čega bi ova zemlja uskoro mogla da postane ekološki broj 1

Neko se grije na drva, neko na plin, a neko i na kompjutere! Različiti su načini na koje se grijemo, ali ipak, Švedska je definitivno ispred svog vremena!

Poznato je da su Šveđani ekološki i tehnički napredna nacija. Ali, njihov najnoviji tehnološki projekat iznenadio je sve i zasigurno je velika novost u ekološkim tehnologijama, piše “Stil“…

Naime, u jednom dijelu Stokholma, tačnije u naselju Skarpnak, gradi se velika baza podataka. Svi koji posjeduju kompjutere znaju koliko se zagrijavaju, ali sigurno još nikad nikom nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu grijanja kuće!

Šveđani su se upravo dosjetili toga i došli na ideju da iskoriste tu inače beskorisnu energiju. Toplotnom energijom kompjutera zagrijavaće će oko 30.000 domaćinstava.

Cio projekat vodi kompanija Fortum, a prema njihovim predviđanjima kompjuteri bi u budućnosti mogli da griju i više od 10 posto kuća i zgrada. Iz tog razloga su gradski vijećnici odlučili da je u Stokholmu potrebno otvoriti još kompjuterskih centara.

Glavni grad zemlje čiji je slogan “u korak s vremenom”, ovim će postati još više ekološki napredan.

Da li ste znali da već neko vrijeme dio toplote za grijanje dobijaju od smeća?

Komentari

komentara