Magazin

Da li je vaše prijateljstvo vrijedno – Kako da "raskinete" sa lošom prijateljicom

Napisao admin

Kako da znate da li prijateljstvo samo prolazi kroz lošu fazu ili je vrijeme da ga prekinete? Stejsi Kajzer, ekspert za veze i autor knjige ''Kako biti odrastao'', kaže da je u stvari vrlo lako odrediti da li je vrijedno boriti se za prijateljstvo.


Prijateljice (foto: cure.ba)

Stejsi Kajzer, ekspert za veze i autor knjige “Kako biti odrastao”, ukazala je na tri znaka na osnovu kojih se može zaključiti da li na neko prijateljstvo treba staviti tačku, i tako sačuvati vrijeme, energiju i psihičko zdravlje.

Tri znaka da je vrijeme da prekinete prijateljstvo:

1. Imate vrlo malo ili nimalo podrške u odnosu na onu koju vi dajete – vaš odnos je vrlo jednostran.

2. Provodite previše vremena ogovarajući je. Ako je ona redovna tema razgovora i toliko vas frustrira da ne možete ni da mislite kako treba, to je veliki znak upozorenja.

3. Već ste sve prošli jednom ili dva puta i oprostili joj u prošlosti. Postoji momenat kada shvatite da se stvari ponavljaju po šablonu i da se ništa neće promijeniti.

Kad shvatite da prekid prijateljstva mora da se dogodi, kako to da uradite? Ako osjećate da je vaš odnos “istrošen”, jedino što vam preostaje je da budete jasni i iskreni – ali isto tako i ljubazni i da imate poštovanje. Jer, iako je važno da donesete odluku koja će najbolje odgovarati vašem životu, ne gubite dostojanstvo tako što ćete udarati ispod pojasa.

smedia

Komentari

komentara