Magazin

Budite na oprezu – Mislite da vam je lozinka za Facebook sigurna? Varate se!

Napisao admin

Bez obzira koliko vam je internet zanimljiv i koristan, uvijek postoji opasnost da vas zbog njega zaboli glava. Takav je slučaj i sa popularnom društvenom mrežom Facebookom. Korisnici moraju biti jako oprezni kako njihove sigurnosne lozinke ne bi bile provaljene. Limeta.hr vam donosi nekoliko načina na koje vaša lozinka može biti „provaljena“.


Facebook (Foto: Cure.ba)

1. Phising – najčešći način probijanja lozinke koji se koristi lažnom verzijom stranice (ne odnosi se samo na Facebook, može biti bilo koji popularni site koji zahtjeva logiranje). Nakon što korisnik unese svoje podatke, lažna stranica ih šalje njenom stvaraocu.

2. Keylogging – “hacker” na računar instalira program koji bilježi svaku pritisnutu tipku, te mu u obliku zapisa šalje podatke. Nakon što dobije zapis svih pritisnutih tipaka, hacker može lagano pronaći dio u kojem je utipkana lozinka za Facebook.

3. Hackiranje primarnog e-maila – ako vam je kojim slučajem provaljeno na e-mail koji koristite kao poveznicu na Facebook, vrlo se lako može resetirati vaša Facebook lozinka, tako što hacker jednostavno klikne “Forgot password” i na e-mail dobije novu lozinku.

Postoji još nekoliko načina koji su manje više slični gore navedenim, a u odbrani od njih, najvažnije je paziti na stranice koje posjećujete, ne koristiti vanjske (javne) računare za logiranje na vaše račune i biti oprezan pri komunikaciji sa strancima na internetu.

cure.ba

Komentari

komentara