Magazin

Učenica iz Sarajeva igrala igricu ‘Plavi kit’, dječak iz Tuzle sebi isjekao ruku šestarom

Napisao H. H.

Opasna igrica “Plavi kit”, nakon što je aktiviraju, tjera djecu da ispunjavaju različite izazove, između ostalog i da sebi nanose povrede, a na samom kraju igrice od djece se traži da počine samoubistvo

Nakon informacije da je opasna igra “Plavi kit” stigla i u BiH, Vedran Mulabdić, ministar MUP-a KS, kazao je da je i sarajevska policija jučer dobila informaciju o ovoj igrici u jednoj školi.

 

– Jučer smo zaprimili jednu takvu prijavu i radi se o učenici drugog razreda srednje škole. Prijavu smo poslali Federalnom MUP-u koji u svojim okvirima ima odjeljenje “cyber kriminal”. Prema mojim saznanjima, ta učenica je već prihvatila igru i takvu smo informaciju zaprimili i proslijedili na dalje postupanje. Apelujemo na roditelje da malo više obrate pažnju u cilju prevencije i zaštite svoje djece, kazao je Mulabdić, te dodao da ukoliko roditelji uoče bilo kakve promjene ili crteže na tijelu djece da o tome obavijeste policiju.

 

Učenik šestog razreda Osnovne škole “Podrinje” u Mihatovićima kod Tuzle, pak, kako prenose mediji, isjekao je ruku igrajući opasnu internet igricu “Plavi kit”.

 

Roditelji dječaka, nakon što su vidjeli šta se dogodilo, pozvali su policiju, koja će obaviti razgovor sa dječakom.

 

Kako se saznaje, povrede je sebi nanio koristeći šestar, a roditelji i mještani su u šoku.

 

Opasna igrica “Plavi kit”, nakon što je aktiviraju, tjera djecu da ispunjavaju različite izazove, između ostalog i da sebi nanose povrede, a na samom kraju igrice od djece se traži da počine samoubistvo. Da bi ispunila što se od njih traži, djeca su izložena ucjenama, a najčešće im se prijeti ubistvom članova porodice.

 

Dječak je iz radoznalosti pokrenuo igricu, a potom je slijedeći upute nanio sebi povrede, ali ih nije snimao kako to traži ova opasna igrica.
 

Avaz.ba

 

Komentari

komentara