Magazin

Skandal u Bihaću: Zbog nalaza dr. Balaban pacijentima odstranjivani zdravi organi?!

Napisao H. H.

Bolnica u Prijedoru imala je identične probleme sa dr. Nikolinom Balaban. Zbog brojnih incidenata i pritužbi na njen rad, menadžment prijedorske Opće bolnice navodno joj je sugerisao da je najbolje da sama ode i potraži novo radno mjesto

Temeljem dijagnoze doktorice Nikoline Balaban, pacijentici Armini R. je urađena radikalna histerektomija – odstranjeni su joj maternica, jajnici i okolni limfni čvorovi,piše depo.ba
Prošla je i jednu od ukupno pet planiranih kemoterapija i dvadeset i sedam zračenja. I poslije svega toga, revidirani patohistološki nalaz iz Sarajeva pokazao je kako Armina uopće nije imala karcinom.

 

Ova mlada žena samo je jedan od dosad već deset utvrđenih slučajeva pacijenata bihaćke Kantonalne bolnice kojima su na Odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze.

 

Umjesto benignih, dijagnosticirane su im maligne bolesti i obrnuto. Zajedničko svima je to što im je nalaze potpisala doktorica Nikolina Balaban.

 

U bihaćkoj bolnici Balaban zaposlila se početkom septembra prošle godine.

 

– Kantonalno tužilaštvo USK dalo je saglasnost ovlaštenim službenim licima MUP-u USK za poduzimanje određenih istražnih radnji radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Balaban Nikoline očituju elementi krivičnog djela Nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ FBiH ili nekog drugog krivičnog djela. Istražne radnje u tom predmetu su još uvijek u toku, a provode se pod nadzorom i rukovođenjem postupajućeg tužioca – rekla je za Faktor.ba portparolka Tužilaštva USK Jasmina Husić.

 

Iz bolnice su kratko kazali kako ova ustanova neće izlaziti u javnost s bilo kakvim informacijama ili priopćenjima dok se ne objave rezultati istrage Tužilaštva.

 

Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, bolnica u Prijedoru imala je identične probleme sa dr. Nikolinom Balaban. Zbog brojnih incidenata i pritužbi na njen rad, menadžment prijedorske Opće bolnice navodno joj je sugerisao da je najbolje da sama ode i potraži novo radno mjesto.

 

Na slučaj doktorice Balaban ranije je javnost upozoravao njen kolega patolog, dr. Dževad Durmišević:

 

Najvećom sramotom u bolnici smatramo trenutno stanje u Službi za patologiju. Naime, nedavno je iz prijedorske bolnice stigla dr Nikolina Balaban, specijalista patologije. Neupućeni direktor bolnice Smajil Dervišević, inače kadar SDA, prima je bez konkursa, bez probnog rada i provjere stručnosti, ali kako je falio patolog, donekle je i razumljivo. I nakon početnog oduševljenja, čak medijskog predstavljanja, ubrzo se ispostavilo da je dr Balaban potpuno nestručna osoba. Da bi prikrio njenu nestručnost, neupućeni direktor zabranjuje revizije patoloških nalaza bez obzira što će neko ostati bez dojke, maternice, želuca i sl. Drugim riječima, zbog greške patologa se često vrše nepotrebni hirurški zahvati, a s druge strane gdje je zahvat neophodan-ne uradi se.

 

Nakon nekoliko revizija prvih njenih nalaza ispostavilo se da su dijagnoze bile potpuno pogrešne, pa tamo gdje je maligno stoji benigno i obratno. Hirurge smo korektno upozorili, ali su reakcije bile neozbiljne. Na stručnim sastancima sve se svodilo na seksističke komentare o pomenutoj doktorici. Tek kad je vrag odnio šalu-kad se uvidjelo da je naglo porastao broj karcinoma i broj operativnih zahvata počeli su gunđati. Vjerovatno neki i trljaju ruke, jer svaki zahvat znači ekstra dobit.

 

Navest ćemo primjer gdje je izvšena revizija i objasniti posljedice pogrešne dijagnoze. Pacijentici R. Dž. iz Sanskog Mosta, staroj 23 godine, nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr Balaban je dijagnosticirala karcinom dojke. Nakon revizije u Bihaću i Kliničkom centru u Banja Luci, dijagnosticirana je benigna promjena. Dakle, da nije bilo revizije, koju direktor Dervišević uporno zabranjuje, mlada djevojka bi ostala bez jedne dojke i morala bi proći i kemoterapiju. O cijelom slučaju hirurzi ćute, naveo je u svom reagovanju dr. Durmišević, te naveo nekoliko slučajeva u kojima je nalaz dr. Balaban bio pogrešan.

 

Komentari

komentara