Trudnoća i majčinstvo

Dramatično drugačiji život – Trećina beba rođenih danas živjeće do stote godine

Napisao admin

Očekuje se da će trećina beba rođenih danas živjeti do stote godine zahvaljujući poboljšanjima u životnom standardu i medicini.


Beba (Foto: Cure.ba)

Na osnovu izvještaja baziranog na intervjuima sa hiljadu roditelja sa djecom mlađom od pet godina, kao i analizom zvanične nacionalne statistike, jedna britanska firma predviđa dramatično drugačiji život za današnje bebe od onog kojeg su imali njihovi roditelji.  

Pored toga što će imati više šanse da dožive stotu, radit će do 70 godine i vjenčavat će se sedam godina kasnije od svojih baka i djedova.  

Izvještaj je pretpostavio da su njihovi roditelji rođeni 1983. a babe i djedovi 1957.  

U prosjeku, novi stogodišnjaci prvo dijete će dobijati u 31-oj godini, što je dvije godine mlađe od njihovih roditelja i pet godina kasnije od njihovih baba i djedova koji su prvo dijete imali u prosjeku sa 26 godina.  

Izvještaj predviđa “da veliki dio ljudi ili neće imati dijete ili će imati samo jedno dijete”, a mnogi će za to kriviti troškove života.  

U dvadesetim godinama suočavat će se sa finansijskim pritiscima sa kojima se njihovi roditelji ili babe i djedovi nisu susretali.  

Djevojčice imaju malo više šanse da dožive stoti rođendan – procjenjuje se da će 39 procenata ženskih beba rođenih ove godine dočekati stotu, u poređenju sa 32 procenta dječaka.

cure.ba

Komentari

komentara