Trudnoća i majčinstvo

POTRESNA ISPOVIJEST: Tukao me je trudnu, visila sam sa balkona a onda su ga proglasili brižnim ocem

Napisao H. H.

Anonimna 23-godišnja Splićanka konačno je odlučila da progovori o paklu koji je preživela.

Još od malena je bila okružena nasiljem. Njena majka je baš zbog toga pobegla od njegog oca u inostranstvo, koji je na kraju završio u zatvoru. Pošto je anonimna Splićanka ostala sama, odgajali su je tetka i teča. Ona nije ni završila srednju školu, a već se udala. Prvo dete je rodila sa svega 16 godina, ni ne sanjajući da je čeka ista sudbina kao i njenu majku.

Ubrzo je njen suprug pokazao pravo lice. Samo se jednog jutra probudila sva u modricama I izbijenim zubima, odlučivši da prekine muku i pobegne u Sloveniju. Ostavila je troje maloletne dece i počela život ispočetka.

Prijavljivala ga je više puta, ali bi se on u zatvoru zadržao samo 20-ak dana. Imala je sreću što je njen svekar bio uz nju I hrabrio je. Međutim, nije imala hrabrosti, sve do jednom.

“Rodila sam troje dece, venčali smo se i sa 20 godina sam postala biljka. Bilo mi je sasvim svejedno. Trpela sam ponižavanja i udarce, sedela bih na krevetu i mislila, “u redu, izmlatiće me i šta sad?” Razlozi za život bili su sve bleđi”, priča svoju tužnu priču.
Alkohol I kocka su bili glavni uzroci njihovih bračnih svađa. Nekoliko puta je odlazila od kuće, tražeći pomoć u Centru za socijalni rad, ali svaki put bi je suprug našao, gde god da se nalazila.
Decu je ostavila sa ocem, samo zato što nije imala krov nad glavom. Odlazila je u nepoznatom pravcu, gde nije znala ni da li će se sama snaći i preživeti.

Kada se konačno stacionirala u Sloveniji, našao ju je.

“Provalio mi je u stan, doslovno sam visila sa balkona sve dok mu nisam rekla da ću se vratiti kući. Tada sam odlučila da se moram svim silama boriti za svoju decu”, priča nepoznata Splićanka.

Supruga je uspela da smesti u zatvor, a od Centra je tražila pomoć u borbi za starateljstvom na sudu. Pomogli su joj, ali ne dovoljno. Dozvolili su joj da decu viđa jednom mesečno i to samo tri sata.
Suprug je pušten posle tri godine, a sutračan tim ga je proglasio zdravim i sposobnim da brine o deci.

“Naveli su kako je brižan otac, koji nije sklon agresiji i kao takav biće pravi roditelj. Meni boli što deci govori da sam kurva, pa mi šalje audio snimke u kojima čujem njihove glasove kako to govore. Ima dana kada mi nudi nekoliko hiljada kuna, da se vratim, a ima i onih kada mi preti ubistvom. Umeo je i da kaže kako će ubiti decu, pa sebe. On voli našu decu, svesna sam toga, ali nikada ne znam na šta je spreman”, rekla je nesrećna žena koja je podnela papire za razvod i suđenje.

Komentari

komentara