Trudnoća i majčinstvo

ISTRAŽIVANJE – Majke koje puše za vrijeme trudnoće mogu ugroziti buduću plodnost svoje djece

Napisao admin

Mame koje puše prije, za vrijeme i poslije trudnoće mogu ugroziti buduću plodnost svojih kćeri, pokazuje novo istraživanje.


pušenje (foto:cure.ba)

Studija je uključila ženke miševa kojima su bili ubrizgani uobičajeni toksini koje se nalaze u dimu cigareta prije početka trudnoće i za vrijeme dojenja. Iako nije bilo znatnog uticaja na broj i veličinu mladunaca poslije izlaganja toksinima dima, uticaj na funkciju ovarija u ženki mladunaca je postojao.

Glavni istraživač Andrea Jurisčova je izrazila nadu da će ti nalazi podstaći dalja istraživanja uloge izlaganju dima cigareta i sličnih toksina iz okoline na plodnost.

– Želimo da povećamo nivo svjesti – rekla je dr. Jurisčova i dodala da istraživanje upućuje na to da žene koje puše cigarete mogu da utiču na plodnost svojih potomaka, bez ikakvog znanja o tome.

Portal “Moj doktor” piše da su majčinstvo i cigarete povezani s velikim brojem komplikacija trudnoće, uključujući malu porodjajnu težinu, probleme s placentom i prijevremene porođaje.

U odvojenoj studiji istraživač za plodnost dr Pol Fovler i njegove kolege s Univerziteta u Aberdinu, objavili su slične rezultate koji su vezani za plodnost muškaraca. Fovler i saradnici su pokazali da su muškarci čije su majke pušile cigarete za vrijeme trudnoće imali niži nivo gena koji se zove DHH, a zaduženi su za rast testisa. Manja veličina testisa povezana je s manjim brojem spermatozoida i to može da objasni kako uticaj majki koje puše cigarete djeluje na plodnost nerođenih sinova.

cure.ba

Komentari

komentara