Trudnoća i majčinstvo

Od trudnoće sam dobila rak! Nisam ni znala da je to moguće, ali i da jesam, opet bih uradila isto!

Napisao H. H.

Trudnoća nosi svoje rizike, ali definitivno niko ne očekuje da će mu drugo stanje donijeti rak. Ipak, upravo to je zadesilo Ešli Šou iz Velike Britanije. Mlada majka iz Velike Britanije se bori za život, nakon što je saznala da je zbog trudnoće oboljela od rijetke vrste karcinoma, piše Toronto Sun, a prenosi Jutarnji list.

Naime, Ešli Šou (26) je osjećala da nešto nije u redu kada je rodila svoje treće dijete, sada dvogodišnju djevojčicu Lejlu. Njene menstruacije poslije porođaja su bile neuobičajeno obilne i imala je žestoke stomačne bolove.

Ešli je objasnila kako je imala dvije teške trudnoće sa svojim sinovima, sada osmogodišnjim Dilanom i šestogodišnjim Deklanom, ali da nije bilo nikakvih problema dok je nosila Lejlu, sve do 32. nedjelje trudnoće.

Lejla je rođena osam nedjelja ranije sa samo 2 kg i 230 g, ali je vremenom ojačala.

Ali, Ešli nije imala sreće.

Poslije rutinskog papa testa, nalazi su joj otkrili gestacijsku trofoblastnu bolest, odnosno rijedak zloćudni tumor koji se razvija u materici, a nastaje nenormalnim rastom ćelija posteljice tokom trudnoće.

Procijenjeno je da se ovaj oblik karcinoma pojavljuje u manje od jedan odsto svih karcinoma ženskog reproduktivnog sistema.

Iako ovaj rak može da se liječi operacijom, zračenjem i hemoterapijom, najbolje šanse da ova mlada majka preživi su bile da se podvrgne potpunoj histerektomiji da ne bi došlo do metastaza.

Ešli je to i uradila, iako je znala da više neće moći da rađa, što joj je jako teško palo. Naime, sada je u novoj vezi i njen dečko mora da se nosi s njenom dijagnozom.

– Dijagnostikovali su mi depresiju i prepisali mi lijekove i savjetovanje. Osjećam se kao grozna majka, jer nisam mogla da budem tu za svoju djecu dok sam se oporavljala. Više nemam matericu i osjećam se grozno zbog toga, kao da nisam žena – opisala je svoje stanje ova majka.

Ešli se nada da će njena priča pomoći da se podigne svijest o ovoj rijetkoj vrsti raka, kako bi žene što ranije dobile dijagnozu.

– Ako mogu samo jednu ženu da podstaknem da ode kod ljekara kada primijeti da nešto nije u redu, onda je vrijedno svega – istakla je.

Komentari

komentara