Trudnoća i majčinstvo

POKAZALO ISTRAŽIVANJE – Glas majke može imati isti efekat kao i zagrljaj

Napisao admin

Glas majke može imati isti efekat kao i zagrljaj, pokazalo je istraživanje.


majka (foto:cure.ba)

Novo istraživanje je pokazalo da telefonski poziv majke upućen djeci djeluje kao i zagrljaj. Istraživanje, objavljeno u zborniku stručnih medicinskih radova “Proceedings of the Royal Society”, pokazalo je da se za vrijeme razgovora s majkom oslobađa hormon koji olakšava stres.

Američki naučnici su stavili 60 djevojaka u stresnu situaciju i proučavali kako se njihovi hormoni ponašaju ako ih nazove ili zagrli majka.

Oni su otkrili da je glas majke podstakao lučenje jednake količine oksitocina, hormona koji pomaže u nošenju sa stresnim situacijama, kao i majčin zagrljaj.

Vođa ovog istraživanja dr. Lesley Selcer s američkog Univerziteta Viskonsin-Madison rekao je da je tim mislio da oslobađanje oksitocina u kontekstu društvenih interakcija obično zahtijeva fizički kontakt ali, dodao je on na osnovu rezultata istraživanja, postalo je jasno da glas majke može imati isti efekat kao i zagrljaj.

Seth Polak, profesor psihologije i vođa laboratorije koji se bavi istraživanjem emocija djece istakao je da su efekti bili dugotrajni dodajući da je efekat glasa ili zagrljaj majke kod djece bio prisutan i poslije završetka eksperimenta.

cure.ba

Komentari

komentara