Trudnoća i majčinstvo

Savjeti – Sigurni biljni lijekovi tokom trudnoće

Napisao admin

Jeste li trudni? Ako je odgovor potvrdan, onda postoje različite stvari koje smijete ili ne smijete raditi, a sve to kako bi vi i vaše dijete bili sigurni. Sigurani lijekovi za vrijeme trudnoće također mogu uključivati određene prirodne lijekove, bez nuspojava. Biljni lijekovi su dostupni u obliku praha, kapsula i tableta.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Biljni lijekovi se smatraju sigurnim i oni su prirodne alternativna hemijskim lijekovima. Biljni lijekovi nemaju hemikalije poput alopatskih lijekova, koji mogu stvoriti komplikacije u kasnijim fazama trudnoće.

Sigurni biljni lijekovi tokom trudnoće: 

Da – Prirodni lijekovi su vrlo korisni u trudnoći. Oni ne samo da mogu pomoći da se riješite nekih od najčešćih tegoba u trudnoći, nego će vam pružiti i potrebne hranjive tvari i vitamine. Dakle, buduće majke mogu koristiti većinu biljnih lijekova. 

Ne – Neke biljke mogu imati nepovoljan uticaj na zdravlje, jer postoji šansa da uđu u posteljicu. Ako želite izabrati prirodne lijekove tokom trudnoće onda bi trebali uraditi to pod nadzorom. Budite sigurni da ste provjerili naljepnicu prije konzumiranja bilo kojeg lijeka. 

Koliko bilja je sigurno? 

Pobrinite se da konzumirate bilje u umjerenoj dozi. Jedan od najboljih načina za korištenje bilja kada ste trudni je da ih uključite u svoj režim kuhanja. Biljni čajevi su sigurni i zdravi tokom trudnoće, ali treba ih koristiti u umjerenoj dozi. 1-2 šoljice dnevno je sigurno konzumirati tokom trudnoće. Možete dodati bilje poput origana u tjesteninu i cimet u vaše slastice. 

Prirodni lijekovi u umjerenim dozama su sigurni tokom trudnoće, međutim prije svakog korištenja obratite se vašem ljekaru. 

–    Biljni lijekovi poput čilija su sigurni kada se uzimaju u ograničenim količinama, ali višak čilija može izazvati proljev kod trudnica.

–    2-3 kašike ribanog đumbira u jednom danu može vas osloboditi od mučnine i povraćanja. Žene s poviješću pobačaja trebaju konzumirati manje đumbira.

–    Ulje eukaliptusa je sigurno koristiti u razrijeđenom obliku, a kada ga udišete, dok se parite, uradit će čuda za liječenje sinusa.

–    Pepermint je još jedan sigurna lijek koji se može uzeti tokom trudnoće. Višak paprene metvice može uzrokovati žgaravicu, mučninu i izazvati povraćanje.

–    Aromaterapija je također vrlo koristna u vrijeme trudnoće. Korištenje različitih eteričnih ulja u aromaterapiji ne samo da pomaže da se opustite, već i smanjuje bol koju  osjećate za vrijeme trudnoće.

Lijekovi koji se moraju izbjegavati tokom trudnoće: 

–    Izbjegavajte korijen pamuka  i korijen lažnog jednoroga, jer oni stimuliraju maternicu.

–    Jasmin može izazvati prijevremeni porod i pobačaj.

cure.ba

Komentari

komentara